COVID 19: Ένας Οδηγός Ψυχολογικής Διαχείρισης της Κρίσης ( Οι επιδράσεις της ψυχικής καταπόνησης στους επαγγελματίες υγείας και στο γενικό πληθυσμό)

COVID 19 -Ένας Οδηγός Ψυχολογικής Διαχείρισης της Κρίσης



Ελένη Γιαννούλη

Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια, Υπεύθυνη Ψυχομετρικής Αξιολόγησης Ασθενών Τμήματος Διαταραχών Προσωπικότητας, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο 


Μαλογιάννης Ιωάννης,

Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Διαταραχών Προσωπικότητας,

 Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

 

ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

Εργασιακή   Εξουθένωση                    και        Δευτερεύον  Τραυματικό  Stress

 

Οι φροντιστές σε περιόδους κρίσεων αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα άγχους, που αν κορυφωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια από τις δύο ακόλουθες συνθήκες:

 

Α. EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ (BURNOUT SYNDROME)

 

Eπαγγελματική εξουθένωση ορίζεται με βάση την ψυχολόγο Maslach (1982), «η απώλεια ενδιαφέροντος για τους ανθρώπους με τους οποίους κάποιος εργάζεται, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής εξάντλησης και χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάντληση, όπου ο επαγγελματίας δεν έχει πλέον καθόλου θετικά αισθήματα συμπάθειας ή σεβασμού για τους πελάτες ή ασθενείς».

Αποτελείται από τρεις βασικές συνιστώσες:

• Η συναισθηματική εξάντληση: Χαρακτηρίζεται από έλλειψη

ενέργειας και κυριαρχεί η αίσθηση ότι έχουν εξαντληθεί οι συναισθηματικές εφεδρείες τού εργαζομένου και ότι δεν υπάρχουν πηγές ανανέωσης.

• Η αποπροσωποποίηση: Ο εργαζόμενος αντιμετωπίζει τους ασθενείς περισσότερο ως αντικείμενα παρά ως ανθρώπινα όντα. Σχετίζεται με την εμπειρία της συναισθηματικής εξάντλησης

• Τα μειωμένα προσωπικά επιτεύγματα: Η τάση του επαγγελματία να εκτιμά με αρνητικό τρόπο τον εαυτό του, ειδικά σε σχέση με την εργασία του. Έτσι, καθώς, μειώνεται η αυτοεκτίμηση αρχίζει βαθμιαία η κατάθλιψη.

 

Β. ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ (SECONDARY TRAUMATIC STRESS)

 

Αντιδράσεις και συμπτώματα άγχους που προκύπτουν περισσότερο από την έκθεση στην τραυματική εμπειρία κάποιου άλλου, παρά από την απευθείας έκθεση του ίδιου του ατόμου στο στρεσσογόνο γεγονός.

 

Προειδοποιητικά σημάδια εργασιακής εξουθένωσης

• Απώλεια ευχαρίστησης, ενεργητικότητας και κινήτρου

• Λύπη ή καταθλιπτική αντίδραση

• Ευερεθιστότητα

• Ανυπομονησία

• Διαμαρτυρίες συνεχείς για τις συνθήκες εργασίας

• Απάθεια, αδιαφορία ή έλλειψη συναισθημάτων

• Παραμέληση προσωπικής υγιεινής

• Απομόνωση ή αποσύνδεση από τους άλλους

• Κούραση, εξουθένωση ή μόνιμη υπερένταση

• Αίσθημα «παγίδευσης»

• Αίσθημα ότι είναι αποτυχημένος, ότι δε μπορεί να κάνει τίποτα να βοηθήσει, ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του

• Επιθυμία για αλκοόλ ή ουσίες, ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση

 

Σημάδια δευτερογενούς τραυματικού στρες

·        Υπερβολική ανησυχία ή φόβος ότι συμβαίνει κάτι πολύ κακό, μόνιμο συναίσθημα «επιφυλακής».

·        Υπερβολική αντίδραση αιφνιδιασμού

·        Σωματικά συμπτώματα stress (για παράδειγμα, ταχυκαρδία, κρίσεις πανικού, μειωμένη συγκέντρωση, αίσθημα κόπωσης, κ.λπ.)

·        Εφιάλτες ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις σχετικά με την τραυματική συνθήκη

·        Το συναίσθημα ότι το τραύμα του άλλου είναι δικό σου (οικειοποίηση)

·        Υπερεγρήγορση, Υποδιέγερση

·        Νευρικότητα, Φόβος, Θυμός/οργή, Κρίσεις πανικού

·        Δυσκολία στον ύπνο

·        Αποφυγή

·        Κοινωνική απομόνωση

Το να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια έντονου stress και να τα αναχαιτίσετε θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς και θα σας επιτρέψει να συνεχίζετε να συνδράμετε όσους το έχουν ανάγκη.

Αναγνωρίστε τα σημάδια στον εαυτό σας, ή σε άλλους συναδέλφους σας και βεβαιωθείτε ότι όσοι χρειάζονται ένα διάλειμμα ή κάποια βοήθεια, είναι σε θέση να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους.

Εάν βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της φροντίδας ασθενών ή άλλων πολιτών ευάλωτων στον Covid-19:

Απενοχοποιήσετε τα δύσκολα συναισθήματά σας. Έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε έτσι στις τρέχουσες συνθήκες

Μιλήστε για αυτό. Επικοινωνήστε το βίωμά σας στους συναδέλφους, στους προϊσταμένους, στους οικείους σας. Σε όποιον νιώθετε πρόθυμο και ικανό να σας ακούσει και να σας ηρεμήσει.

Αναζητείστε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Τεχνικές διαχείρισης

Τεχνικές διαχείρισης, όπως είναι τα «διαλείμματα» και η εφαρμογή της τεχνικής «του συναδελφικού ζεύγους υποστήριξης» μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την εργασιακή εξουθένωση και το δευτερεύον τραυματικό στρες.

 

Αυτοφροντίδα

Προσπαθήστε να διατηρήσετε υγιεινή διατροφή, ενυδάτωση, ελαφρά άσκηση και επαρκή ύπνο κατά το δυνατό. Αποφεύγετε ή περιορίστε την καφεΐνη και την κατανάλωση αλκοόλ.

• Ελέγχετε τον εαυτό σας για αντιδράσεις άγχους.

• Κάντε σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της βάρδιας. Εφαρμόστε ολιγόλεπτες ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης.

• Κρατείστε ημερολόγιο συναισθημάτων.

• Θυμηθείτε ότι είναι θεμιτό να θέτετε όρια, αν αισθάνεστε ότι μια κατάσταση σας υπερβαίνει.

• Εργαστείτε σε ομάδες και περιορίστε όσο είναι εφικτό τον όγκο της δουλειάς κατά μόνας. Όλοι είστε μια ομάδα, το μοίρασμα σας βοηθάει.

• Μιλήστε στους επόπτες, τους προϊσταμένους και τα μέλη της ομάδας σας σχετικά με τα συναισθήματα, τα προβλήματα και τις εμπειρίες που αντιμετωπίζετε.

• Ελέγχετε όποτε έχετε ανάγκη ότι οι αγαπημένοι σας είναι καλά. Μιλήστε στην οικογένεια και τους φίλους σας. Αυτό θα σας ανακουφίσει.

• Λάβετε υποστήριξη από τα μέλη της ομάδας σας: Δημιουργείστε ένα «συναδελφικό ζεύγος υποστήριξης».

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λειτουργείστε ως ομάδα: Δύο συνάδελφοι/φροντιστές, μια υποομάδα, ένα «ζεύγος υποστήριξης». Η λογική είναι ότι ο ένας παρακολουθεί την ασφάλεια του άλλου, το φόρτο εργασίας και το βαθμό stress.

• Γνωριστείτε μεταξύ σας. Χαλαρώστε την ένταση και το εργασιακό stress, μιλώντας για πιο προσωπικά θέματα. Μιλήστε για το επαγγελματικό σας υπόβαθρο, τα ενδιαφέροντα, την οικογένειά σας, τα όνειρά σας για μετά την κρίση που αντιμετωπίζετε ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες.

• Προσδιορίστε ο ένας τα δυνατά και αδύναμα σημεία του άλλου.

• Πού μπορείτε να υπερτερείτε και πού έχετε ανάγκη

• Έχετε το νου σας ο ένας στον άλλο. Για τον κοινό σκοπό.

• Κανονίστε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές εντός της ημέρας για να συναντιέστε ο ένας με τον άλλο, έστω και για λίγα λεπτά. Ακούστε προσεκτικά και μοιραστείτε συναισθήματα και εμπειρίες. Μοιραστείτε τις δύσκολες συνθήκες και αναγνωρίστε τα «επιτεύγματα» της μέρας, ακόμα κι αυτά που σας φαίνονται μικρά.

• Γελάστε. Αστειευτείτε.

• Προσφερθείτε να βοηθήσετε με βασικές ανάγκες (π.χ. την ασφαλή μεταφορά του συναδέλφου σας από τη δουλειά στο σπίτι ή/και αντίστροφα, πάντα με προστασία)

• Ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο να κάνει διαλείμματα, και μοιραστείτε τεχνικές χαλάρωσης που σας βοηθούν.

• Έχετε το νου σας στον συνάδελφό σας: Επικοινωνήστε, αν χρειαστεί, τις βασικές ανάγκες και τα όριά του στους προϊσταμένους σας. Σιγουρευτείτε ότι νοιώθει άνετα και ασφαλής να μιλήσει για αυτό στους ανωτέρους του.

            


ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ας δούμε τώρα, ιδέες για την ψυχολογική διαχείριση της κρίσης και της παραμονής σε καραντίνα με βάση  τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνετε, την υποκειμενική και ατομική σας κατάσταση, επιλέξτε ποια από τα παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν και με ποιον τρόπο.

Σκεφτείτε τι συμβαίνει

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να σκεφτεί με ησυχία, αν αδυνατείτε να διαχειριστείτε όλες τις νέες πληροφορίες, εάν έχετε παρασυρθεί από τα γεγονότα και έχετε χάσει κάπως τον έλεγχο της κατάστασης, για να μην περάσετε σε μια μόνιμη άρνηση, για να αποφύγετε τον πανικό και να προλάβετε παρορμητικές αντιδράσεις. Μείνετε για λίγο μακριά από τη φασαρία, τις ειδήσεις, τους ανθρώπους και οποιαδήποτε πηγή άγχους. Πάρτε όσες ανάσες χρειάζεστε, απομονωθείτε, συνδεθείτε με τα συναισθήματά σας και βάλτε κάτω τα δεδομένα με ψυχραιμία. Σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς, τι πρέπει να προφυλάξετε, ποιους αγαπάτε, τις αξίες σας, και αμέσως μετά ξεκινήστε να κάνετε όσα χρειάζονται. Κάθε φορά που έρχεστε σε μια στιγμή άρνησης, αδιεξόδου, πίεσης, πάρετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, πάρετε μερικές βαθιές ανάσες και θυμίστε του γιατί παραμένετε σπίτι, ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, ποια είναι η μάχη, τι προστατεύετε. Οραματιστείτε, κάνετε εικόνα ότι σε λίγο καιρό θα δείτε τους καρπούς των προσπάθειών σας, θα τρέξετε ξανά ελεύθεροι στην φύση και την κοινωνία.

 

Aποφύγετε την υπερπληροφόρηση

          Ένα από τα αντίδοτα στο άγχος είναι η γνώση κι η έγκυρη ενημέρωση από εγκεκριμένες πηγές και τα θεσμικά όργανα της πολιτείας στην σωστή ποσότητα. Το διαρκές κυνήγι ειδήσεων, η υπερπληροφόρηση και η επιλογή μη θεσμικών και αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης, εντείνουν το άγχος. Καθορίστε μία συγκεκριμένη ώρα μες τη ημέρα που θα ενημερώνεστε από οποιοδήποτε μέσο και εκπομπή επιθυμείτε (τηλεόραση, διαδίκτυο, ραδιόφωνο) και αποφύγετε το διαρκές «τσεκάρισμα» του κινητού ή του τάμπλετ σας για νέα στοιχεία.

 

Σχεδιάστε μια νέα ρουτίνα

Σχεδιάστε ένα νέο καθημερινό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα διαβίωσης και εργασίας εντός σπιτιού, προσδιορίζοντας τις ώρες άσκησης, διατροφής, επικοινωνίας με τους δικούς σας, μελέτης, εργασίας, ξεκούρασης, ύπνου καθώς και ελεύθερες ημέρες χωρίς πρόγραμμα όπως το Σάββατο ή την Κυριακή.

Παραμείνετε αισιόδοξοι, διατηρείστε την ελπίδα σας

Διατηρείστε την ελπίδα σας δε σημαίνει ότι «όλα θα πάνε καλά». Ελπίζω σημαίνει οραματίζομαι ένα καλύτερο αύριο από το σήμερα, σχεδιάζω το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσω και το περπατώ βήμα – βήμα. Ομοίως, είμαι αισιόδοξος σημαίνει αποδέχομαι τι μπορώ να ελέγξω, τι όχι, και εργάζομαι για όσα μπορώ να ελέγξω διαμορφώνοντας τις συνθήκες που μπορώ με κόπο να αλλάξω. Για να εξασκήσετε την αισιοδοξία σας μπορείτε να κάνετε τα εξής:

·      Σκεφτείτε ποιοι παράγοντες, ποια δεδομένα επηρεάζουν τη ζωή σας σήμερα.

·    Ταξινομήστε τους παράγοντες αυτούς σε δύο κατηγορίες: όσα μπορείτε να ελέγξετε και όσα δεν μπορείτε να ελέγξετε.

·      Για κάθε έναν παράγοντα που μπορείτε να ελέγξετε σχεδιάστε ένα πλάνο δράσης που θα εφαρμόσετε από αύριο.

·      Για όσα δεν μπορείτε να ελέγξετε υπολογίστε με ψυχραιμία και καταγράψτε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν σε όλα τα επίπεδα.

·      Εστιάζοντας στην μείωση των συνεπειών αυτών, σχεδιάστε ένα πλάνο αντιμετώπισής τους που θα εφαρμόσετε από αύριο.

Επικοινωνήστε με φίλους, συγγενείς και αγαπημένους

Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε, εκτιμάτε, χρειάζεστε, αλλά δεν μπορείτε να συναντήσετε από κοντά. Αξιοποιήστε την σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνείτε μέσω βιντεοκλήσεων ή το τηλέφωνο αφιερώνοντας αρκετό χρόνο. Μπορείτε να συμφωνήσετε σε μια σταθερή ώρα καθημερινά, ώστε η επικοινωνία σας μαζί τους να ενταχθεί στο πρόγραμμά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σύντομα γραπτά μηνύματα, ωστόσο μην περιοριστείτε σε αυτά, μην τα καταστήσετε το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας και συνάντησης με τον άλλον.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Η τεχνολογία παρέχει στην εποχή μας ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας. Η ουσία και το περιεχόμενο της επικοινωνίας όμως εξαρτάται από εμάς, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Εκφράστε στους αγαπημένους σας την ανάγκη και την επιθυμία σας να μιλάτε μαζί τους, να τους βλέπετε και να τους, πείτε τους ότι σας λείπουν και ότι τους αγαπάτε (εάν βεβαίως αυτό είναι μια αλήθεια). Εκφράστε επίσης τις ιδιαίτερες ανησυχίες σας. Όταν το άγχος, ο φόβος και η δυσφορία εντείνονται, μιλήστε στους ανθρώπους σας. Μοιραστείτε την αγωνία και την ανησυχία σας για το παρόν και το μέλλον. Μιλήστε με ειλικρίνεια για όσα φοβάστε. Αναζητήστε ηθική υποστήριξη, κατανόηση και ενθάρρυνση.

Eπαναπροσδιορίστε τις αξίες και τις προτεραιότητές σας

Η κρίση φέρνει μαζί της και μια ευκαιρία για αυτογνωσία, συνειδητοποίηση κι αλλαγή. Ο χρόνος που προσφέρεται εκτός εργασιακών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και η αναμέτρηση με την αβεβαιότητα και την απειλή, καταδεικνύουν την ρευστότητα της ζωής, την μερικότητα της ατομικότητας και ταυτόχρονα την αξία της ανθρώπινης ζωής, την ουσία των σχέσεων, των συναισθημάτων και των επικοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για ενδοσκόπηση, επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων, των ισορροπιών και των επιδιώξεων που έχετε στη ζωή. Συζητήστε αυθεντικά με τον εαυτό σας και με τους κοντινούς σας ανθρώπους για τις καλές και τις αρνητικές σας πλευρές, για την πραγματική αλήθεια σας, τις ανάγκες σας και τις αξίες με τις οποίες κάνετε τις επιλογές σας. Σκεφτείτε ξανά όχι απλώς τι μπορείτε να επιτύχετε στη ζωή, αλλά πώς πραγματικά θέλετε να ζείτε.

Εξοικειωθείτε με ασκήσεις χαλάρωσης και διαχείρισης συναισθημάτων

Είναι αναμενόμενο, στις  παρούσες  συνθήκες να υπάρχουν εναλλαγές στην διάθεση, συναισθηματικές μεταπτώσεις και στρες. Υπάρχουν ασκήσεις χαλάρωσης και συγκέντρωσης που θα σας βοηθήσουν σημαντικά στην αρμονική σχέση με τα συναισθήματά σας. Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν από την σχετικά απλή αξιοποίηση διαφραγματικών αναπνοών μέχρι προχωρημένα σενάρια οραματισμού και ενσυνειδητότητας (mindfulness) που ενισχύουν τον γνωστικό έλεγχο, οδηγούν σε ηρεμία, χαλάρωση και συμβάλλουν στην διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας. Αξιοποιήστε τον χρόνο στο σπίτι και αναζητήστε στο διαδίκτυο αξιόπιστες πηγές τέτοιων ασκήσεων, όπως βιβλία και e- books, ηχητικούς οδηγούς από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ερευνητές. Διαβάστε προσεκτικά το βιογραφικό των συγγραφέων και των δημιουργών προτού επιλέξετε κάτι και αποφύγετε διάφορους «γκουρού» χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε ήδη ψυχολογικές δυσκολίες (κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα στο φάσμα της ψύχωσης), συμβουλευτείτε τον ειδικό που γνωρίζει το ιστορικό σας προτού ξεκινήσετε αυτές τις ασκήσεις.

 

                                 Αξιοποιήστε θετικά την παραμονή σας στο σπίτι

Η αλήθεια είναι ότι την ώρα που βιώνουμε ένα πρόβλημα είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις θετικές του πτυχές. Είναι επίσης αλήθεια ότι προσεγγίζοντας με ηρεμία και ψυχραιμία, μπορούμε να εντοπίσουμε θετικά στοιχεία. Αυτά θα είναι για τον καθένα ξεχωριστά. Η παραμονή στο σπίτι και η διακοπή των άσκοπων μετακινήσεων μπορεί να είναι μια ευκαιρία για:

·      Επανασύνδεση με τους αγαπημένους σας, εντός του σπιτιού.

·      Ουσιαστική επικοινωνία, έστω και μέσω της τεχνολογίας, με πραγματικούς φίλους.

·      Συγγνώμη και συγχώρεση τώρα που οι βεβαιότητές μας δοκιμάζονται.

·      Ξεκούραση από τη συνεχή προσπάθεια για επιβίωση ή ανάπτυξη.

·      Εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών εργασίας από το σπίτι.

·      Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: επιλέξτε πεδία στα οποία θα θέλατε επιμορφωθείτε ενισχύοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και το βιογραφικό σας. Για παράδειγμα, η εκμάθηση μιας γλώσσας, τεχνικών και γνώσεων που αφορούν την εργασία σας, την σταδιοδρομία σας ή γνώσεις που θέλετε να αποκτήσετε για ψυχαγωγικούς λόγους.

·      Ενασχόληση με αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν αλλά δεν είχατε χρόνο. Διάβασμα βιβλίων, μουσική, τέχνη, επιστήμη.

·      Προετοιμασία σημαντικών έργων και εργασιών που είχατε αφήσει, για παράδειγμα αρχειοθέτηση, τακτοποίηση στο σπίτι ή την εργασία.

·      Εξάσκηση στον αυτό-έλεγχο και την αυτοπειθαρχία. Είναι μια αρετή που θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στη ζωή σας μετά την κρίση.

 

Διαχειριστείτε αποτελεσματικά την συμβίωση με τον  εαυτό σας και τους άλλους

Είναι πολύ πιθανόν να αναδυθούν διαφωνίες και προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί καθώς περνάτε πολλές ώρες στο σπίτι με τον σύντροφό σας, Ο περιορισμός στο σπίτι, αλλά και η ίδια η κατάσταση δίνουν τόσο τον χρόνο, όσο και τις συνθήκες να δούμε ξανά τι είναι σημαντικό στις σχέσεις και να μιλήσουμε ειλικρινά σε μια ρεαλιστική βάση. Μιλήστε και ακούστε τον σύντροφό σας, μιλήστε για τις ανάγκες σας, εκφράστε όσα θαυμάζετε, αλλά και όσα σας ενοχλούν στην σχέση σας και στον άλλον, επιλύστε με ψυχραιμία όσα σας ταλαιπωρούν, σχεδιάστε μια νέα καλύτερη σχέση εφόσον φυσικά το επιθυμείτε. Προετοιμαστείτε για μια τέτοια συζήτηση, εκφράστε τα συναισθήματά σας με κατανόηση, εμπιστοσύνη και αγάπη.

Το ίδιο ισχύει για όσους μένουν μόνοι. Στον χρόνο που μένουμε σπίτι και υπό την πίεση των κρίσιμων συνθηκών ερχόμαστε σε επαφή με τις βαθύτερες εσωτερικές μας αλήθειες, τα καλά και τα λάθη μας. Η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία για αυτογνωσία. Προσεγγίστε με αυθεντικότητα όσα σκέφτεστε για τον εαυτό και τη ζωή σας και προχωρήστε σε μια ενδοσκόπηση. Μπορείτε να εκφράσετε όσα σκέφτεστε με τους ανθρώπους που σας αφορούν, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ανάγκες και τις αντοχές του άλλου.

 

Σχεδιάστε ένα νέο πλάνο για τους προσωπικούς κι επαγγελματικούς σας στόχους

Η κρίση μπορεί να ανατρέψει πλάνα και στόχους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Σκεφτείτε την επόμενη μέρα, εφόσον αυτό σας βοηθάει ψυχικά και σχεδιάστε ξανά τις δράσεις και τους στόχους σας. Ο επανασχεδιασμός περιλαμβάνει την καταγραφή και μελέτη των νέων δεδομένων, τον επαναπροσδιορισμό των αρχικών στόχων (οι οποίοι επιβεβαιώνονται ή εμπλουτίζονται και ως έναν βαθμό αλλάζουν), την επιλογή νέων εναλλακτικών οδών, μέσων και τρόπων επίτευξής τους. Αυτό από μόνο του μπορεί να συμβάλλει στην αίσθηση της ενεργούς αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Επιστρατεύστε το χιούμορ σας

Όσοι διαθέτετε χιούμορ, μπορείτε να συνεχίσετε τα αστεία, τους σαρκασμούς και την σάτιρα για όσα συμβαίνουν. Επίσης όσοι έχετε την τύχη να έχετε κοντά σας τέτοιους ανθρώπους, ανοίξτε την ψυχή σας στα αστεία τους, επικοινωνήστε μαζί τους. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να γελάσει. Αξιοποιώ το χιούμορ σημαίνει ότι αναπτύσσω μια παιγνιώδη στάση απέναντι στη δυσκολία, αντιμετωπίζω το στρες διασκεδάζοντάς το, αστειεύομαι, κάνω πλάκες, πειράγματα και παιδιαρίζω μερικές φορές σαν να μη συνέβη κάτι σοβαρό. Το μυστικό στο χιούμορ είναι οι δόσεις και η συχνότητά του, θέλει ένα μέτρο και μια δεξιοτεχνία σε αυτό.

 

Φροντίστε την υγεία και την ποιότητα της ζωής σας

Το κλειδί για να αντέξετε στις συνθήκες παραμονής στο σπίτι είναι η διατήρηση καλής φυσικής και πνευματικής κατάστασης. Πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας:

·      Γυμναστείτε καθημερινά με ήπια άσκηση εντός ή εκτός του σπιτιού λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αναζητήστε οδηγούς άσκησης στο σπίτι. Έχουν ήδη δημιουργηθεί στο διαδίκτυο ομάδες από επαγγελματίες γυμναστές. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, φυσικά συμβουλευτείτε τον ιατρό σας προτού επιλέξετε το είδος της άσκησης.

·    Προσέξτε την διατροφή σας. Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή στις σωστές ποσότητες για να διατηρήσετε το βάρος και την υγεία σας. Αποφύγετε junk food, επεξεργασμένες τροφές, φυσικά την ζάχαρη, τα γλυκά, την υπερβολική κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και φυσικά το υπερβολικό κάπνισμα αν είστε ήδη καπνιστές. Αρκετοί διατροφολόγοι παρουσιάζουν προτάσεις για επιλογές διατροφής στην φάση της καραντίνας. Αναζητήστε κάποιον ειδικό εάν πρέπει να λάβετε υπόψη συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε.

·      Κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου φροντίζοντας να έχετε την διάρκεια, την ποιότητα και την ποιότητα που χρειάζεστε. Αποφύγετε την χρήση φαρμάκων, γενικά ψυχοδραστικών ουσιών άρα και του αλκοόλ για να κοιμηθείτε. Προσπαθήστε να ηρεμείτε με αναπνοές, μόνοι σας, μιλώντας με τους αγαπημένους σας, βλέποντας αγαπημένες ταινίες ή σειρές για να χαλαρώνετε και να κοιμάστε. Απευθυνθείτε στον ιατρό σας αν εμφανιστεί κάποιο επίμονο πρόβλημα με τον ύπνο σας.

·      Φροντίστε την πνευματική σας κατάσταση με τις ασκήσεις χαλάρωσης και διαχείρισης συναισθημάτων που ανέφερα παραπάνω.

·      Μην παραμελήσετε την φροντίδα του εαυτού σας εάν αντιμετωπίζετε χρόνια προβλήματα υγείας. Ακόμη και αν μένετε μόνοι, σταθείτε στον εαυτό σας σαν ένας άνθρωπος που πραγματικά σας αγαπά και νοιάζεται για εσάς. Συνεχίστε να λαμβάνετε την αγωγή σας, να προσέχετε όσα πρέπει να προσέχετε.

Διαθεσιμότητα να ακούτε τους άλλους

Μια από τις βασικές αρχές των ισότιμων προσωπικών σχέσεων είναι η αμοιβαιότητα. Είμαι διαθέσιμος, φυσικά και συναισθηματικά, σημαίνει ότι ανταποκρίνομαι στο αίτημά σου για επικοινωνία τόσο με την παρουσία μου προσφέροντας χρόνο (και ηλεκτρονικά) αλλά και συναισθηματικά δηλαδή χώρο για κατανόηση και στήριξη ακούγοντάς σε επί της ουσίας. Κατά την επικοινωνία σας με κάποιον που μοιράζεται τα συναισθήματά του, δείξτε του πόσο πολύ ενδιαφέρεστε να τον ακούσετε. Αφού ολοκληρώσει την κουβέντα του μοιραστείτε και εσείς τις δικές σας ανησυχίες, μείνετε σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της ακρόασης, αλλά ουσιαστικά παρόντες, εκφράστε ότι θα είστε δίπλα του εκεί ό,τι χρειαστεί, ρωτήστε τον να σας μιλήσει για το πώς νιώθει και πώς βιώνει την κατάσταση. Μην περιμένετε απλώς να τελειώσει ο άλλος την φράση του για να κλείσετε την επικοινωνία και την σύνδεσή σας (φυσική, συναισθηματική ή και ηλεκτρονική). Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά, απλώς να είστε «εκεί».

Φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των άλλων, αποδεχτείτε τους, αποδεχτείτε και την εγγύτητα που θα νιώσετε μέσα από την επικοινωνία σας μαζί τους.

 

Αντλείστε δύναμη από κάτι ανώτερο

Η στροφή στην πνευματικότητα ή στη θρησκεία αποτελεί μία αρκετά διαδεδομένη στρατηγική αντιμετώπισης των δυσκολιών και των καταστάσεων που υπερβαίνουν ως έναν βαθμό τον έλεγχό μας. Στρέφομαι στην θρησκεία σημαίνει στρέφομαι και προσεύχομαι στον Θεό, Τον αναζητώ, παίρνω δύναμη, εξασκώ την πίστη μου. Εδώ υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Η θρησκεία και η αναζήτηση του Θεού είναι πολύ βοηθητική όταν αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ενεργητικά την δυσκολία. Υπάρχουν περιπτώσεις που η επίκληση στον Θεό συνοδεύεται από την υιοθέτηση μιας παθητικής στάσης καθρεφτίζοντας την παραίτηση από κάθε προσπάθεια. Σε αυτή, την δεύτερη περίπτωση, η στροφή στην θρησκεία καταλήγει σε μια ακόμη μορφή αποφυγής.

Συνεχίστε την συνεργασία με τον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρό σας

Προχωρήστε στις αναγκαίες προσαρμογές σε συνεργασία με τον θεραπευτή σας και διατηρήστε τη εάν βρίσκεστε ήδη σε σταθερή θεραπευτική σχέση,. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τηλεματικές εφαρμογές (τηλέφωνο, βιντεοκλήσεις), οι ειδικοί γνωρίζουν πώς να σας βοηθήσουν σε αυτή την μετάβαση. Αποφύγετε να κλειστείτε στον εαυτό σας αναστέλλοντας την ψυχοθεραπεία. Για συνεδρίες μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου θα πρέπει να μεριμνήσετε για τα εξής:

·        Επιλέξτε χώρο και χρόνο που θα μπορείτε να διαφυλάξετε την εμπιστευτικότητα της συνομιλίας και την συγκέντρωσή σας.

·        Προβλέψτε χρόνο πριν ή στα πρώτα λεπτά της συνεδρίας για να εξοικειωθείτε με την εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσετε.

·        Εάν χρειαστεί, καθορίστε μια νέα ημέρα και ώρα συνεργασίας σας με τον θεραπευτή σας.

Προσφέρετε εθελοντικά την βοήθειά σας

          Ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε μια κοινή προσπάθεια αποτελούν για πολλούς ανθρώπους πηγή έμπνευσης, ηρεμίας και δύναμης. Η προσφορά στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, σας ανταποδίδει ψυχικά πολλά περισσότερα. Αναζητήστε, εφόσον το επιθυμείτε, σχετικές τοπικές ομάδες στο διαδίκτυο, δηλώστε συμμετοχή ανάλογα με τις γνώσεις σας, στην σχετική ιστοσελίδα της πολιτείας


 

Αυτο-φροντίδα και ανθεκτικότητα

Όταν γινόμαστε πολυάσχολοι και η αίσθηση ευεξίας και ισορροπίας επηρεάζεται, συχνά ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας ή αναζητούμε γρήγορες λύσεις σε προβλήματα. Η ενσωμάτωση της αυτοεξυπηρέτησης στην καθημερινή ή εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητα και να αποτρέψει την εξάντλησή σας.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο αυτο-φροντίδας και ανθεκτικότητας

Χρησιμοποιήστε αυτό το φύλλο εργασίας για να καταγράψετε πώς και πότε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πρακτικές αυτο-φροντίδας και στρατηγικές δημιουργίας ανθεκτικότητας. Προσδιορίστε τι χρειάζεστε υποστήριξη και βρείτε άτομα και πόρους που μπορούν να σας υποστηρίξουν. Αφιερώστε χρόνο για να ανακαλύψετε αυτές τις υποστηρίξεις τώρα, ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση όταν θα τα χρειαστείτε πραγματικά.

Τοποθετήστε ένα τικ δίπλα στα στοιχεία που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι χρήσιμα και είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε. Διαλέξτε μερικές βασικές για εσάς - πολλές στρατηγικές μπορεί να φαίνονται ενδιαφέρουσες, αλλά εστιάστε σε εκείνες που πιστεύετε ότι θα έχετε χρόνο να κάνετε και να τις ενσωματώσετε στις καθημερινές ή εβδομαδιαίες ρουτίνες σας:

 

 

Γράψτε σε ένα περιοδικό
Γίνετε εθελοντής για ένα σκοπό που έχει νόημα για εσάς
Κάντε μια λίστα ευγνωμοσύνης
Κάντε ένα διάλειμμα για αέρα
Διαλογιστείτε ή κάνετε καθοδηγούμενη απεικόνιση
Αγκαλιάστε τα κατοικίδιά σας
Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα ωραίο γεύμα
Πάρτε έναν υπνάκο
Ακούστε μουσική
Κάνετε γιόγκα
Ξαπλώστε στο γρασίδι
Ασχοληθείτε με τη φωτογραφία
Διαβάστε ένα καλό βιβλίο
Γράψτε ένα blog
Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, εάν είναι δυνατόν
Πηγαίνετε για οδήγηση
Ασκηθείτε
Γίνετε μέλος ενός διαδικτυακού κοινωνικού συλλόγου
Διατροφή - αυξήστε τις επιλογές υγιεινής διατροφής

 

Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές
Κάντε έναν μαραθώνιο ταινιών
Παίξτε ένα παιχνίδι
Χορέψτε
Φορέστε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε σίγουρος /η
Γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης στο διαδίκτυο
Κάντε  μια βραδιά εικονικού παιχνιδιού με φίλους
Δουλειά στον κήπο
Γίνετε δημιουργικοί: σχεδιάστε, ζωγραφίστε, γράψτε ένα τραγούδι ή μαγειρέψτε ένα νέο γεύμα
Δοκιμάστε ένα νέο χόμπι
Κάντε μια μέρα περιπέτειας
Ασκείστε τις δημιουργικές τέχνες
Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας - διαβάστε τα, ακούστε το γέλιο τους, παίξτε μαζί τους κ.λπ.
Δημιουργήστε μια αφίσα με εικόνες θετικών σκέψεων
Ακούστε ευχάριστα podcast ή δείτε βίντεο

   Πηγή: Adapted from Self-care starter kit, Homewood Health

  Επόμενο βήμα: Σε μια σελίδα χαρτί γράψτε τις 3 επιλογές σας, ποιος και πως θα υποστηριχθείτε να τις εφαρμόσετε


 

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Τα παιδιά θα επηρεαστούν άμεσα από την ψυχολογική κατάσταση των ενηλίκων που τα φροντίζουν και την αλλαγή στο πρόγραμμά τους. Παραμείνετε ψύχραιμοι όχι μόνον όταν μιλάτε σε αυτά και επικοινωνείτε μαζί τους για όσα συμβαίνουν αλλά γενικότερα, γίνετε το παράδειγμα εκφράζοντας τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σας χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις.

Οι μικροί άνθρωποι όπως και οι μεγάλοι, θα νιώσουν σύγχυση, δυσφορία, φόβο, στρες και άγχος, θα στεναχωρηθούν, θα θυμώσουν για όσα συμβαίνουν και για τις συνέπειες στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, σπάνια εκφράζουν ρητά, λεκτικά τα συναισθήματά τους. Η ψυχική τους κατάσταση θα εκφραστεί μέσα από την συμπεριφορά τους. Έτσι, μπορεί να παρατηρήσετε τα εξής (ενδεικτικά):

·        Εναλλαγές στην διάθεσή τους με περάσματα από μια υπερβολική ενεργητικότητα σε μια απόσυρση και βαρεμάρα.

·        Επιθετικότητα.

·        Έντονη προσπάθεια να κερδίζουν διαρκώς την προσοχή σας ή να βρίσκονται συνεχώς κοντά σας.

·        Άρνηση για συμμετοχή στις οικογενειακές δραστηριότητες και γενικά απειθαρχία.

·        Αναφορά για σωματικούς πόνους και προβλήματα με τον ύπνο.

 

Για να βοηθήσετε τα παιδιά, αρχικά εξηγήστε τους τι πραγματικά συμβαίνει, με λέξεις που μπορούν να κατανοήσουν χωρίς λεπτομέρειες που θα τα ταράξουν. Προετοιμαστείτε καλά και σκεφτείτε με προσοχή τι θα τους πείτε. Επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή μέσα στην ημέρα για να τους μιλήσετε. Πείτε τους ότι υπάρχει μια ίωση που κυκλοφορεί και μένουμε σπίτι, όπως όταν είμαστε άρρωστοι, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τον παππού και την γιαγιά. Να είστε ψύχραιμοι όταν τους εξηγείτε τι συμβαίνει.

Με ειλικρίνεια, μοιραστείτε μαζί τους και τα δικά σας συναισθήματα χωρίς υπερβολή. Αποφύγετε να προσποιηθείτε ότι όλα είναι καλά και ότι δεν συμβαίνει τίποτε, καθώς είναι βέβαιο ότι ήδη έχουν συντονιστεί με όσα νιώθετε και έχουν ήδη αισθανθεί ότι κάτι κακό συμβαίνει. Οπότε, ας μην αφήσουμε την φαντασία τους να καλπάσει και να εντείνει ακόμη περισσότερο τον φόβο τους.

Να είστε διαθέσιμοι, φυσικά και συναισθηματικά, όπως ανέφερα και παραπάνω για τους ενήλικες, να απαντήσετε σε ερωτήσεις τους με απλές λέξεις. Μην διστάσετε να πείτε «δεν ξέρω» εάν κάτι δεν το γνωρίζετε. Φροντίστε όμως να το μάθετε και να τους απαντήστε αργότερα.

 

Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να φροντίσετε και τους μικρούς ανθρώπους σας. Διαφορετικά δεν θα είναι ούτε εκείνοι ήρεμοι και πειθαρχημένοι.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, ρωτήστε τα πώς νιώθουν με τις αλλαγές που έχουν προκύψει στο πρόγραμμά τους και με όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Αποφύγετε να κρίνετε ή να απορρίψετε τα συναισθήματα που θα σας εκφράσουν. Εξηγήστε τους ότι είναι πολύ φυσιολογικό να φοβούνται και να αγχώνονται και ότι θα είστε εκεί για να τα φροντίσετε.

Μεριμνήστε για να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τους φίλους και τους συμμαθητές τους. Όπως και για τους μεγάλους έτσι για τους μικρούς, το πρόγραμμα καθημερινής επαφής με φίλους και αγαπημένους μέσω βιντεοκλήσεων και τηλεφώνου είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Αξιοποιήστε την κατάσταση αυτή για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Μπορείτε να αναζητήσετε σχετικά βιβλία, ανάλογα με την ηλικία τους, που περιλαμβάνουν τρόπους εκμάθησης και διαχείρισης συναισθημάτων.

Αξιοποιήστε την κατάσταση αυτή για να καλλιεργήσετε στα παιδιά, μέσα από το παράδειγμά σας, την αλληλεγγύη, τον αυτοέλεγχο και την ανθρωπιά.

Ένα από τα πιο συχνά αισθήματα που βιώνουν τα παιδιά είναι η ενοχή. Ακόμη και αν δεν το εκφράζουν, ας είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι η ενοχή υπάρχει κάπου στην ψυχή τους αυτές τις μέρες. Για αυτό, κάθε φορά που μιλάτε μαζί τους για όσα νιώθουν και για όσα συμβαίνουν, πείτε τους ότι δεν φταίνε σε κάτι, ότι δεν έκαναν κάτι αυτά.

Σχεδιάστε ένα νέο οικογενειακό πρόγραμμα ημέρας ή και εβδομάδας, με σταθερές ώρες πρωινού ξυπνήματος, ύπνου, συγκεκριμένες ώρες για διάβασμα, παιχνίδι και δραστηριότητες ώστε να ενταχθούν αρμονικά σε μια νέα καθημερινότητα. Αυτό θα τα βοηθήσει να νιώσουν ξανά ασφαλή.

Αναζητήστε από ιστοσελίδες παιδαγωγών και ψυχολόγων, προτάσεις για δημιουργικά παιχνίδια και δραστηριότητες με τα παιδιά. Έχουν ήδη δημιουργηθεί διαδικτυακές κοινότητες από ειδικούς με αφήγηση παραμυθιών και διαδραστικά παιχνίδια δημιουργικής απασχόλησης.

Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα με την συμπεριφορά και την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών που επιμένουν και δεν αλλάζουν, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγους με εξειδίκευση σε παιδιά και εφήβους, και παιδοψυχίατρους. Μην δικαιολογήσετε την εμφάνιση των προβλημάτων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών διότι πέρα από το παρόν, μας ενδιαφέρουν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες τους.

 

ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ


Υπάρχει μια διαρκής αναφορά στις ευπαθείς ομάδες που απειλεί ο κορωνοϊός· οι συνάνθρωποί μας με υποκείμενα νοσήματα, χρόνιες παθήσεις και φυσικά οι ηλικιωμένοι. Τί συμβαίνει ωστόσο, με τις ψυχικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι, ψυχικά, άνθρωποι γύρω μας, ποιους κινδύνους διατρέχουν και τί μπορούμε να κάνουμε;

Πιο ευάλωτοι, ψυχολογικά, στην κρίση είναι οι άνθρωποι που:

 

·        Αντιμετωπίζουν ήδη, στην παρούσα φάση ψυχολογικές δυσκολίες και διαταραχές, που επεξεργάζονται θέματα που τους πληγώνουν, τους αναστατώνουν.

·        Υποφέρουν από χρόνιες, σοβαρές ψυχικές διαταραχές στο φάσμα της ψύχωσης ή διπολική διαταραχή.

·        Λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα.

·        Έχουν ιστορικό αυτοκτονικού ιδεασμού, έχουν αποπειραθεί να βλάψουν τον εαυτό τους κατά το παρελθόν.

·        Έχουν εκτεθεί σε αυτοκτονική συμπεριφορά άλλων.

·        Έχουν ιστορικό κακοποίησης ή έκθεσης σε τραυματικά γεγονότα κατά το παρελθόν.

·        Αναγκάζονται να απομονωθούν στο σπίτι, σε μια οικογένεια ή με σύντροφο που τους έχει κακοποιήσει ή/και τους κακοποιεί ψυχικά και σωματικά.

·        Κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

 

Η παρούσα κατάσταση θα επιβαρύνει έναν ήδη ευάλωτο ψυχισμό. Η κρίση ως πυροδότης, αρχικά, μπορεί να προκαλέσει μια παλινδρόμηση με την επανεμφάνιση ή την ενίσχυση συμπτωμάτων που είχαν μειωθεί, να προκαλέσει αρνητικές σκέψεις, φοβίες, πανικό, επιθετικότητα, παραλήρημα, σύγχυση, καχυποψία, αίσθηση απειλής, εγκατάλειψης και αβοηθητότητας.

Η παραμονή στο σπίτι με την οικογένεια ή τον σύντροφο που μας κακοποιεί, μπορεί να μας εγκλωβίσει ξανά σε κακοποιητικές συμπεριφορές, πυροδοτώντας σοβαρές ψυχολογικές αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που ανέφερα παραπάνω. Είναι πιθανόν να εισέλθουμε ξανά σε μια κατάσταση θύματος και να νιώσουμε πολλά γνώριμα οδυνηρά αισθήματα, να κατακλυστούμε από αρνητικές σκέψεις.

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας και η προστασία μας, κατά την περίοδο της απομόνωσης στο σπίτι είναι απόλυτα αναγκαία. Φροντίστε τον εαυτό σας και τη ζωή σας.

 

Εάν ανήκετε στις ψυχικά ευπαθείς ομάδες, αν αντιμετωπίζετε ήδη ψυχικές διαταραχές

 

Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή (όπου υπάρχει) πρέπει να συνεχιστούν σε συνεννόηση με τον ψυχολόγο και τον ψυχίατρό μας. Η επικοινωνία με τον θεραπευτή και τον ιατρό μπορεί να διατηρηθεί αξιοποιώντας τις σύγχρονες τηλεματικές εφαρμογές.

Εάν έχετε διακόψει την θεραπεία σας ή δεν έχετε σταθερή σχέση με ψυχολόγο ή ιατρό, απευθυνθείτε σε κάποιον για να λάβετε τις πρώτες οδηγίες διαχείρισης του προβλήματος και αν μπορείτε, να ξεκινήσετε μια σταθερή σχέση.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα κλιμακωθούν, αισθανθείτε να σας πλημμυρίζει η δυσφορία, να χάνετε τον έλεγχο και τον εαυτό σας ή να σας κυριεύουν σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε και καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια είτε από το ΕΚΑΒ, είτε από τις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης και άμεσης παρέμβασης που παραθέτω στη συνέχεια.

Εάν γνωρίζετε ανθρώπους που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην παρούσα φάση

Επικοινωνείτε συχνά μαζί τους, να είστε διαθέσιμοι για εκείνους ώστε να μιλήσουν και να μοιραστούν πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αποφύγετε υπερβολές και τραγικότητες.

Θυμίστε τους ευγενικά και με διακριτικότητα πόσο σημαντικό είναι να λάβουν βοήθεια όταν χρειαστούν. Μην τους εγκαλείτε συνεχώς και επιτακτικά εάν δεν ζητούν βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Στοιχεία που θα σας ανησυχήσουν (ενδεικτικά):

·        Συχνές αναφορές στον θάνατο και γενικά στο τέλος της ζωής.

·        Αναφορά ιδεών για απόπειρα αυτοκτονίας.

·        Συμπεριφορές που εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο και απειλούν τη ζωή(επικίνδυνη οδήγηση, κατάχρηση αλκοόλ, γενικά χρήση ουσιών κ.ο.κ.).

·        Αλλόκοτες σκέψεις και συσχετίσεις.

·        Έκφραση αισθήματος απελπισίας και ενοχής.

·        Αναφορά απώλειας νοήματος τη ζωής και λόγων για να ζει κανείς.

·        Εμφανείς και έντονες εναλλαγές της διάθεσης, συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις.

·        Απώλεια ελέγχου των παρορμήσεων και συχνά συναισθηματικά ξεσπάσματα.

·        Απόσυρση από αγαπημένους και από δραστηριότητες.

·        Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων σαν να μην υπάρχει αύριο 


ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ THN ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

 

Εξασφαλίστε ότι:

·        Διαθέτετε τον απαραίτητο σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό (tablet, υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, κάμερα, μικρόφωνο, γρήγορη ταχύτητα σύνδεσης, κτλ.).

·        Έχετε εγκαταστήσει επιτυχώς ένα πρόγραμμα τηλεδιάσκεψης (Skype, Zoom, Webex κλπ ) και ότι έχετε εξοικειωθεί  με τη λειτουργία του. Αν όχι, κάνετε κάποια πρακτική με φίλους σας, σε άλλον χρόνο, πριν τη συνεδρία μας.

·        Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης κατά τη διαδικτυακή συνεδρία να μπορείτε να εξασφαλίσετε έναν ήσυχο χώρο όπου δε θα έχετε ενοχλήσεις ή παρεμβολές τρίτων (π.χ παιδιών, τηλεφωνημάτων, κ.τ.λ..)και θα νιώθετε ασφαλείς.

 

Πριν την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής συνεδρίας, βεβαιωθείτε για τα εξής:

·        Ότι βρίσκεστε σε χώρο ήσυχο, όπου δε θα σας διακόψουν.

·        Ότι έχετε δώσει λίγο χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί τη συνάντηση, όπως θα κάνατε πηγαίνοντας και σε ένα ραντεβού από κοντά, προσομοιώνοντας έτσι, όσο το δυνατόν περισσότερο τους όρους της συνάντησης από κοντά Ότι έχετε προβλέψει να σας  καλέσουν  την ώρα που έχει συμφωνηθεί(ούτε νωρίτερα – ούτε αργότερα).

·        Ότι είστε σε θέση που μπορείτε να παραμείνετε μέχρι τη λήξη της συνεδρίας.

 

Διαμόρφωση δωματίου / χώρου συνεδρίας

·        Τα δωμάτια πρέπει να έχουν επαρκές μέγεθος, με άνετα καθίσματα κι επίπλωση.

·        Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον εξυπηρετούμενο, συμφωνούμε να μας καλέσει ο ίδιος και όχι εμείς τη συγκεκριμένη ώρα ραντεβού, καθώς και να είναι ντυμένος ευπρεπώς, να μην κινείται και να έχει εξασφαλίσει έναν ασφαλή χώρο κι αυτός.

 

Παρουσίαση δωματίου / χώρου συνεδρίας

·        Και τα δύο δωμάτια θα πρέπει να έχουν τον κατάλληλο φωτισμό έτσι

ώστε ο εξυπηρετούμενος και ο επαγγελματίας να μπορεί να δει ο ένας

τον άλλον άνετα, χωρίς υπερβολικές σκιάσεις.

·        Ο επαγγελματίας πρέπει να έχει επίγνωση του φόντου του χώρου του.

·        Οι παραδοσιακές συστάσεις όσο αφορά τον φόντο περιλαμβάνουν: ελάχιστους περισπασμούς (ράφια βιβλιοθήκης, ακαταστασία) και την επιλογή ενός βέλτιστου χρώματος για τον τοίχο, όπως το μπλε, για να ελαχιστοποιηθεί η ανάκλαση κι η απορρόφηση του φωτός. Αρκετά προγράμματα, ωστόσο, υποστηρίζουν την ύπαρξη φόντου που αντικατοπτρίζει καλύτερα περιβάλλον επαγγελματικής συνάντησης.

·        Η κάμερα πρέπει να τοποθετείται στο ύψος του κεφαλιού, δηλαδή ο εξυπηρετούμενος να βλέπει από την οθόνη του στο ίδιο ύψος τον επαγγελματία, να μη ‘σκύβει’ στην οθόνη , με στόχο την όσο δυνατή καλύτερη προσομοίωση της δια ζώσης συνεδρίας.

 

Ρουχισμός

·        Προτιμήστε απλό κανονικό ντύσιμο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα έντονα χρώματα ή τη χρήση τεράστιων ακουστικών. Ποτέ δεν ξέρετε αν θα πρέπει να σηκωθείτε ξαφνικά ή αν η κάμερα μπορεί να κινηθεί ή να πέσει.

·        Φορέστε επαγγελματικό ρουχισμό για τις βιντεοκλήσεις σας.

·        Εάν χρησιμοποιείτε γυαλιά, να γνωρίζετε ότι η οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας μπορεί να αντανακλάται στην επιφάνεια των γυαλιών σας και να γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή σας.

 

Τεχνογνωσία και Αντιμετώπιση Τεχνικών Δυσκολιών

·        Ένας εξυπηρετούμενος χρειάζεται να είναι εξοπλισμένος με πρακτικές γνώσεις αναφορικά με τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και με τον τρόπο πλοήγησης στο διαδίκτυο. Η καταλληλόλητα ενός ασθενή για διαδικτυακή συνεδρία θα πρέπει να αξιολογηθεί βάσει ορισμένων κριτηρίων :

-     Έχει ο συγκεκριμένος εξυπηρετούμενος την απαραίτητη τεχνογνωσία;

-     Ποια η εμπειρία του με το διαδίκτυο;

-     Από ποια τοποθεσία ο εξυπηρετούμενος θα επικοινωνεί διαδικτυακά με το επαγγελματία; Τίθεται θέμα κινδύνου έκθεσης των προσωπικών του δεδομένων;

·        Τα προβλήματα στο δίκτυο μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές στον ήχο και στην εικόνα κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης, στις συνεδρίες που γίνονται με τη χρήση κάμερας. Στις περιπτώσεις που μία

συνεδρία πραγματοποιείται μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης, τυχόν τεχνικά προβλήματα επιβραδύνουν την ταχύτητα μετάδοσης των μηνυμάτων, ενώ οι συμμετέχοντες μπορεί να υποθέσουν λαθεμένα ότι δεν έγιναν αντιληπτοί από το συνομιλητή τους και να αισθανθούν άγχος και αμφιθυμία. Οι τεχνικές δυσκολίες ενδέχεται να αποθαρρύνουν κάποιον από το να εμπλακεί σε μία διαδικτυακή ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Είναι σημαντικό  ο  επαγγελματίας να έχει συζητήσει από την πρώτη στιγμή με τον εξυπηρετούμενο το ενδεχόμενο τεχνικού προβλήματος και να έχει ορίσει μαζί του έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας.

 

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

·        Ο κωδικός ασφαλείας (password) χρειάζεται να είναι κωδικοποιημένος και αυστηρά προσωπικός ενώ το όνομα του αποστολέα θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά πριν την αποστολή

κάθε ηλεκτρονικού μηνύματος (συνίσταται αν χρησιμοποιούνται κοινόχρηστες συσκευές).

·        Συνιστάται η διαγραφή του ιστορικού περιήγησης από το άτομο όταν χρησιμοποιεί έναν κοινό υπολογιστή και η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού λογαριασμού, ο οποίος δε θα κοινοποιείται, για τη διαφύλαξη των γραπτών συνομιλιών με τον επαγγελματία (συνίσταται αν χρησιμοποιούνται κοινόχρηστες συσκευές)

·        Εξίσου σημαντική με τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας του  εξυπηρετούμενου  είναι η προστασία του θεραπευτή. Στην γραπτή επικοινωνία μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης ή ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ελλοχεύει η πιθανότητα χρήσης από εξυπηρετούμενο των συνομιλιών για νομικούς λόγους. Συνεπώς οι επαγγελματίες χρειάζεται και οι ίδιοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το περιεχόμενο των αναφορών τους.

 

Οριοθέτηση

·        Ένας επαγγελματίας χρειάζεται να έχει επίγνωση των ιδιωτικών πληροφοριών που παρατίθενται στον παγκόσμιο ιστό. Έτσι, αν διατηρεί «προφίλ» σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπος με ένα «αίτημα φιλίας» από έναν εξυπηρετούμενο το οποίο είτε απορρίψει, είτε αποδεχθεί, διακυβεύει την ασφάλεια της θεραπευτικής σχέσης.

·        Όρια θα πρέπει να υπάρχουν και ως προς το χρόνο μίας διαδικτυακής συνεδρίας. Μία συνεδρία μέσω βιντεοσκόπησης ή μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται κατόπιν προκαθορισμένης συνεννόησης ως προς την ημέρα και την ώρα, και ο συμφωνημένος χρόνος στη συνάντηση τηρείται αυστηρά.

  

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

 

https://eody.gov.gr

 

https://www.isathens.gr

 

https://www.socialwork.career/2020/03/covid-19-resources-social-workers-therapists.html?utm_source=facebook&utm_medium=Social&utm_campaign=SocialWarfare

 

https://www.apa.org

 

https://www.who.int

 

https://emergency.cdc.gov/coping/responders.asp

 

https://www.isathens.gr/syndikal/9104-minima-proedroy-g-patouli-kai-epikairopoiimenes-odifeies-isa.html

 

https://wmich.edu/suicideprevention/basics/protective

 

http://www.sprc.org/sites/default/files/migrate/library/RiskProtectiveFactorsPrimer.pdf

 

http://www.cdc.gov/violenceprevention/suicide/riskprotectivefactors.html

 

http://www2.isu.edu/irh/projects/better_todays/B2T2VirtualPacket/SuicidePrevention/SAFETY%20PLANS%20for%20Suicide%20Prevention%20final%20pdf.pdf

 

http://www.speakingofsuicide.com/2013/05/15/no-suicide-contracts/

 

https://www.rcgp.org.uk/clinical-and-research/resources/toolkits/mental-health-toolkit.aspx


ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

 

Γραμμές Βοήθειας για Ενήλικους

 

-Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό 10306 (Λειτούργησε στην περίοδο της κρίσης μέχρι 30/6/2020 – προς το παρόν έχει διακοπεί η λειτουργία της )

-         Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.

-         Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.

-         Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη

-         Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού από 08.00 έως 20.00

-         Παροχή κοινωνικής στήριξης από 08.00 έως 20.00


- Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη:
1034
Προβλήματα ψυχικής υγείας, εξειδίκευση στο θέμα της κατάθλιψης.
-Δευτέρα έως Παρασκευή
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Κόστος αστικής κλήσης

- Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας: 197
Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
-Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο
-Μόνο Αττική
-Δωρεάν κλήση


- Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας: 210197
Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
-Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο
-Όλη η Ελλάδα εκτός Αττικής
-Δωρεάν κλήση


- Γραμμή SOS Αιγινητείου: 210-7222333
Τηλεφωνική βοήθεια για ψυχολογικά προβλήματα.
-Κάθε ημέρα από 3:00 μ.μ. έως 11:00 μ.μ.
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Κόστος αστικής κλήσης


- Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας:
15900
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας.
-Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Κόστος αστικής κλήσης


- Ανοιχτή γραμμή οικογενειακής συμβουλευτικής & θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής:
210-5234737
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές 
-Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο (πιθανόν να σας ζητηθεί να αφήσετε όνομα και τηλ. αριθμό και θα σας καλέσουν).
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Κόστος αστικής κλήσης


Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης Στρατού
Στρατός ξηράς:
800-114-5551
Αεροπορία:
800-114-5552
Ναυτικό:
800-114-5553
Απευθύνεται στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και προσφέρει συμβουλές σε θέματα προσαρμογής στην στρατιωτική ζωή, αλλά και σε θέματα ψυχικής υγείας, άγχους, κατάθλιψης, εθισμού, σχέσεων και συμπεριφοράς κ.α.
-Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Δωρεάν κλήση


Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή Ελπίδας Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:
210-6401200
Ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές σε πάσχοντες από καρκίνο ή σε άτομα του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος.
-Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Κόστος αστικής κλήσης


Γραμμή Βοήθειας για θέματα AIDS Νοσ. Α. Συγγρός: 210-7222222
Συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη για οροθετικούς, ασθενείς με AIDS και τους συγγενείς τους.
-Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Κόστος αστικής κλήσης

Γραμμές απεξάρτησης

Απευθύνονται σε χρήστες και εξαρτημένους από τις τοξικές ουσίες και το αλκοόλ, στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους και σε εκπαιδευτικούς. Στα τηλέφωνα απαντούν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνιολόγοι που παρέχουν ψυχολογική στήριξη και συμβουλές παρέμβασης στην κρίση (δηλαδή την ώρα εκδήλωσης των στερητικών συμπτωμάτων).

• Γραμμή SOS του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ): 1031
Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ., με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.

• Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ):
1145
Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ., με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.

• Μονάδα Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής:
210-3617089
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ., με αστική χρέωση.

 Ανοιχτή γραμμή απεξάρτησης ΙΑΣΩΝ:
210-8656600
Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 π.μ. έως 10:00 μ.μ., με αστική χρέωση.

• Γραμμή για εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια του Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής
Ψυχιατρικής και Περίθαλψης: 
800-11-10401
Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο.

Γραμμές Βοήθειας για Παιδιά και Εφήβους


   - Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107
Άμεση ενημέρωση και επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για παιδιά και γονείς.
-Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Δωρεάν κλήση


  - Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS: 1056 (Το Χαμόγελο του Παιδιού)
Δέχεται καταγγελίες για παιδιά-θύματα κακοποίησης. Ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτική σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
-Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Δωρεάν κλήση


 - Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για παιδιά: 800-11-32000
Συμβουλές για τα δικαιώματα του παιδιού (έως 18 ετών), παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν ενέργειες ή παραλείψεις δημοσίων υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών (φυσικών ή νομικών προσώπων).
-Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ.
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Δωρεάν κλήση


  - Γραμμή Βοηθείας Help-Line: 210-6007686
Απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, διαδικτυακή αποπλάνηση, bullying, ρατσιστική συμπεριφορά κ.λπ.).
-Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 π.μ. έως 5:00 μ.μ.
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Δωρεάν κλήση


    - Ανοιχτή γραμμή εφήβων και νέων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής: 210-3638833
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές 
-Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο (πιθανόν να σας ζητηθεί να αφήσετε όνομα και τηλ. αριθμό και θα σας καλέσουν).
-Πανελλαδική εμβέλεια
-Κόστος αστικής κλήσης

-         Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197 (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ε.Κ.Κ.Α)

Απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχοκοινωνικής φύσης, αλλά κυρίως σε άτομα, οικογένειες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που διέρχονται κάποιας μορφής κρίση ή περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, π.χ. θύματα οικογενειακής βίας. Είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Λειτουργεί δωρεάν ως γραμμή έκτακτης ανάγκης όλο το 24ωρο.  

 

-         Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111 (Το Χαμόγελο του Παιδιού)

 

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111 λειτουργεί από το Χαμόγελο του Παιδιού, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες. Ομάδα εξειδικευμένων ψυχολόγων είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν, πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 116111 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, από καρτοτηλέφωνο δεν απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες. Επιπρόσθετα η Γραμμή 116111 είναι διασυνδεδεμένη με τον 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης και υπάγεται στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών (Child Helpline International).

-         Γραμμή Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» 80011 80015 (Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με τη Μονάδα εφηβικής υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων)

Απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε συνάρτηση με την υγεία και την ευημερία του παιδιού (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.). Λειτουργεί καθημερινές και ώρες 9:00 - 17:00 και είναι χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις. Η Γραμμή Βοηθείας αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Γραμμών Βοηθείας (Helplines) στο πλαίσιο του Δικτύου Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους σε θέματα χρήσης / κατάχρησης διαδικτύου για τα παιδιά και τους εφήβους.
 

-         Γραμμή 11525 (Μαζί για το Παιδί)

Η Γραμμή 11525 προσφέρει συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών, λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, παραπομπές και ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο, κλπ. Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου. Η γραμμή είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών για τη στήριξη του Παιδιού (Child Helpline International). Οι κλήσεις έχουν χρέωση μίας αστικής μονάδας από σταθερό ΟΤΕ για αστικά και υπεραστικά τηλέφωνα ανεξαρτήτως διάρκειας κλήσης. Οι χρεώσεις για κάθε άλλο πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαφέρουν ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του παρόχου.

 

-         Συνήγορος του Παιδιού 800-11-32000

Ο Συνήγορος του Πολίτη προάγει και τα δικαιώματα του παιδιού (έως 18 ετών) παρεμβαίνοντας σε υποθέσεις που αφορούν ενέργειες ή παραλείψεις δημοσίων υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών (φυσικών ή νομικών προσώπων). Λειτουργεί ιδιαίτερη τηλεφωνική γραμμή για ανήλικους, χωρίς χρέωση, (Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-15.00) και ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον οποίο οι ανήλικοι μπορούν να συναντήσουν το ειδικευμένο προσωπικό. Ο Συνήγορος προβαίνει σε συστάσεις προς τους εμπλεκόμενους και προτείνει κάθε μέτρο που κρίνει αναγκαίο για την εξάλειψη των παρατηρούμενων προβλημάτων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

 

-         Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ”

 

Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που έχει ερωτήματα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου, στις οικογένειές τους και σε εκπαιδευτικούς. Λειτουργεί για όλη την Ελλάδα και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω Skype, Δευτέρα ως Παρασκευή 11:00-19:00, εκτός επίσημων αργιών. Η κλήση έχει χρέωση 1 αστικής μονάδας από σταθερό ΟΤΕ για αστικά και υπεραστικά τηλεφωνήματα ανεξαρτήτως διάρκειας κλήσης. Για κάθε άλλο πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας η χρέωση διαφέρει ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του εκάστοτε παρόχου.

Τηλεφωνική γραμμή SOS για την άνοια (τηλ. 2103303678)

 

Η Τηλεφωνική Γραμμή  Βοήθειας (γραμμή SOS) για την άνοια δημιουργήθηκε το 2002 από την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με στόχο να παρέχει χρήσιμη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους φροντιστές ασθενών με άνοια και νόσο του Alzheimer, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση οξέων συμβάντων.

Ποιος είναι ο σκοπός της γραμμής SOS;

Σκοπός της γραμμής είναι όχι μόνο η πληροφόρηση, αλλά και η ανακούφιση και αποφόρτιση των φροντιστών των ασθενών με άνοια, διότι η σωστή βοήθεια στον ασθενή προϋποθέτει καλή ψυχολογική κατάσταση του φροντιστή, αλλά και του αρρώστου.

Η γραμμή SOS λειτουργεί σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική & Γηριατρική Εταιρεία και ο αριθμός είναι 210-3303678 (αστική χρέωση).

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ»

 

H Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1065

 

Απευθύνεται σε:

• Ηλικιωμένους θύματα παραμέλησης ή/και κακομεταχείρισης.
• Ηλικιωμένους θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης.
• Ηλικιωμένους θύματα ψυχικής, σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας.
• Ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικογενειακά ή/και κοινωνικά.
• Ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα παιδιά τους.
• Ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σκοπός της είναι:

• Η παροχή φροντίδας, προστασίας και ψυχολογικής στήριξης στους ηλικιωμένους ηλικίας άνω των 65 ετών και η προώθηση των δικαιωμάτων τους αφού οι ίδιοι δεν έχουν τη δυνατότητα ή τα μέσα να αυτοπροστατευτούν.
• Συμβουλευτική σε Ηλικιωμένους, στα παιδιά τους ή/και το συγγενικό τους περιβάλλον.
• Συμβουλευτική σε Ηλικιωμένους για νομικά θέματα

– Μέσω της γραμμής γίνονται δεκτές ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες που αφορούν περιστατικά κακοποίησης / κακομεταχείρισης Ηλικιωμένων, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως εργαλείο συμβουλευτικής ηλικιωμένων, των παιδιών τους και των φροντιστών τους.
– Οι καταγγελίες αποστέλλονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς διερεύνηση προκειμένου να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τους ηλικιωμένους θύματα, ενώ η συμβουλευτική αφορά συνήθως σε θέματα σχέσεων με τα παιδιά τους, το οικογενειακό τους περιβάλλον και εν γένει αυτούς που τους φροντίζουν.
– Η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το έτος. Στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη 
Γραμμή Ζωής.

 

Silver Alert

 

Το Silver Alert, είναι το Εθνικό συντονιστικό πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.
Αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση για την υποστήριξη ηλικιωμένων με Alzheimer, Άνοια και συναφείς διαταραχές. Ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.
Το Silver Alert Hellas εποπτεύεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία έχει προ εγκρίνει το αυστηρό πρωτόκολλο λειτουργίας του.

Πότε ενεργοποιείται το Silver Alert Hellas

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ηλικιωμένων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιστατικά για ενεργοποίηση Silver Alert, θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
• Η ηλικία του εξαφανισθέντος ηλικιωμένου (60+).
• Ο ηλικιωμένος πάσχει από την Νόσο Alzheimer ή Συναφείς Διαταραχές.
• Σαφείς ενδείξεις ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε κίνδυνο (πχ λόγω αδυναμίας λήψης φαρμάκων σημαντικών για την υγεία του ή τη ζωή του).
• Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή μεταφορά του ηλικιωμένου από τρίτους σε άλλη περιοχή από αυτή της διαμονής του.
• Ο ηλικιωμένος να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.
• Ο ηλικιωμένος να έχει τάση να κάνει κακό στον εαυτό του.

Δικαιολογητικά για την ενεργοποίηση του Silver Alert Hellas

1. Αν ο αναγγέλλων την εξαφάνιση είναι συγγενής του εξαφανισθέντος
• Βεβαίωση Δημοτικής ή άλλης Δημόσιας αρχής από όπου να φαίνεται η συγγένεια και ο βαθμός της.
• Αντίγραφο της Δήλωσης εξαφάνισης που έγινε σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα της χώρας.
• Βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό του εξαφανισθέντος σχετική με την κατάσταση υγείας του και τον βαθμό επικινδυνότητας από υστέρηση λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων.
• Υποβολή του ειδικού πληροφοριακού εντύπου για Silver Alert της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής.
• Πρόσφατη φωτογραφία του εξαφανισθέντος.
• Υπεύθυνη δήλωση του αναγγέλλοντος ότι τα στοιχεία του εξαφανισθέντος είναι πραγματικά και ορθά.
• Υπεύθυνη Δήλωση του αναγγέλλοντος ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει την ευθύνη για την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των λοιπών στοιχείων του εξαφανισθέντος.

2. Αν ο αναγγέλλων την εξαφάνιση δεν είναι συγγενής αλλά φροντιστής του εξαφανισθέντος
• Υπεύθυνη δήλωση του αναγγέλλοντος την εξαφάνιση, ότι ο εξαφανισθείς δεν έχει συγγενικό περιβάλλον.
• Σε περίπτωση που ο εξαφανισθείς έχει συγγενείς απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση τουλάχιστον ενός εξ αυτών, για την ενεργοποίηση Silver Alert.
• Αντίγραφο της Δήλωσης εξαφάνισης που έγινε σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα της χώρας.
• Βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό του εξαφανισθέντος σχετική με την κατάσταση υγείας του και τον βαθμό επικινδυνότητας από υστέρηση λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων.
• Υποβολή του ειδικού πληροφοριακού εντύπου για Silver Alert της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής.
• Φωτογραφία του εξαφανισθέντος
• Υπεύθυνη δήλωση του αναγγέλλοντος ότι τα στοιχεία του εξαφανισθέντος είναι πραγματικά και ορθά.
• Υπεύθυνη Δήλωση του αναγγέλλοντος ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει την ευθύνη για την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των στοιχείων του εξαφανισθέντος.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη 
Γραμμή Ζωής

            

Τηλεειδοποίηση «Kόκκινο Kουμπί»

 

Η Γραμμή Ζωής μέσω της υπηρεσίας «Τηλεειδοποίηση», δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά ένα φορητό κόκκινο κουμπί, 24ωρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό.

Πώς λειτουργεί το «Kόκκινο Kουμπί»;

– Ο ηλικιωμένος πατά μία φορά το κόκκινο κουμπί, το οποίο φοράει στο λαιμό ή στον καρπό του.
– Η βασική συσκευή, που έχει συνδεθεί με το τηλέφωνο του ηλικιωμένου ενεργοποιείται αυτόματα, δίνοντας σήμα στο κέντρο διαχείρισης κλήσεων της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ.
– Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου και αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, γενικούς ιατρούς και εθελοντές γείτονες, ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του.
– Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ στέλνει αμέσως βοήθεια, κάποιο γείτονα, μέλος της οικογένειάς του, ασθενοφόρο, την Άμεση Δράση, την Πυροσβεστική.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη 
Γραμμή Ζωής

 

Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή 116123

 

Έχει δοθεί στη διάθεσή της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και συμβάλει θετικά σε περιστατικά ψυχολογικής στήριξης ενηλίκων ιδιαιτέρως δε ηλικιωμένων.

Η Τηλεφωνική Γραμμή 116123 διέπεται από τους παρακάτω περιορισμούς, για την προστασία των Ενηλίκων και των Ηλικιωμένων που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη:

• Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και ΔΕΝ καταγράφονται.
• Η παρέμβαση σε περιστατικά που αφορούν ηλικιωμένους, γίνεται πάντα αφού ληφθεί υπόψη το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τους και οριοθετείται από τη σωστή αποτίμηση των αναγκών τους.
• Όσοι ασχολούνται με τη γραμμή υποστήριξης είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση του υψηλότερου επιπέδου παροχής υπηρεσιών, μέσα στα όρια των διαθέσιμων μέσων και στα επίπεδα που έχουν τεθεί από τους Νόμους.
• Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
• Όλες οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της γραμμής υποστήριξης, παρακολουθούνται με περιοδικούς ελέγχους και εκτιμήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη 
Γραμμή Ζωής.

 

 


ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

·        My Hero is You, Storybook for Children on COVID-19 (Greek)  https://interagencystandingcommittee.org/system/files/2020-04/My%20Hero%20is%20You%2C%20Storybook%20for%20Children%20on%20COVID-19%20%28Greek%29.pdf

·        Corona_GREEK_version.pdf, ΣΕΨ, ΠΑΙΔΙΚΌ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ για τον κορωνοϊό.   https://www.seps.gr/index.php/etos2020/475-koinoniki-prosfora-seps-paidiko-egxeiridio-gia-ton-koronoio

·        Μιλώντας στα παιδιά για την ασθένεια

https://apsych.med.uoa.gr/paidia_kai_efiboi/milontas_sta_paidia_gia_tin_astheneia/

·        H άγνωστη κυρά – παραμύθι για τον κορωνοϊό της Δέσποινας Χριστοφορίδου

www.openbook.gr    ή    https://www.ebooks4greeks.gr/h-agnwsth-kyra-koronoios 

·        Μια μάσκα μαγική - παραμύθι για τον κορωνοϊό της Δέσποινας Σπυριδοπούλου

www.openbook.gr   

 

                                                                 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

         www.hscap.gr – Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος - coronavirus

                                                                                                                                                                                                              

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Coping with Stress: World Health Organization

·        WHO Coping with stress during COVID-19

·        WHO helping children cope with stress during COVID-19

Wellbeing and Working Remotely:

·        How to Work from Home if You Have Never Done it Before:

https://www.nytimes.com/2020/03/12/smarter-living/how-to-work-from- home- if-youve-never-done-it-before.html

·        Coronavirus and your Wellbeing:

https://www.mind.org.uk/information-support/coronavirus-and-your- wellbeing/#collapseca1d7

 

 

 

EΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΨΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

NOMOΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

1ος  ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

·        Αιγάλεω

·        Περιστέρι

·        Πετρούπολη

·        Χαϊδάρι

 

ΚΕΝΤΡΟ Ψ.Υ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ)

Πλούτωνος 19 και Ηφαίστου Περιστέρι 213-2027800 213-2027817 Ενηλίκων, 213-2027812 Ιατροπαιδαγωγικό

 

2ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

·        Κερατσίνι-Δραπετσώνα

·        Πειραιάς

·        Πέραμα

·        Περιφερειακή ενότητα Νήσων

Αγκίστρι

Αίγινα

Κύθηρα (Αντικύθηρα)

Πόρος

Σαλαμίνα

Σπέτσες

Τροιζήνα-Μέθανα

Ύδρα, Ν. Φάληρο, Καμίνια

 

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ

Λαμπράκη 331, Κερατσίνι 210 -4256143,  213 -2046169

 

3ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

·        Αγία Βαρβάρα

·        Ασπρόπυργος

·        Ελευσίνα-Μαγούλα

·        Κορυδαλλός

·        Μάνδρα-Ειδύλλια (Βίλια, Ερυθρές, Οινόη)

·        Μέγαρα (Νέα Πέραμος)

·        Νίκαια, Άγιος Ιωάννης Ρέντη

 

ΚΨΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ

Κ. Παλαιολόγου 3β, πλατεία Μεμού, Κορυδαλλός 210-4944937

 

4ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

·        Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό

·        Νέα Ιωνία

·        Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα

·        Φυλή

·        Ίλιον

·        Μεταμόρφωση

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ

Θεσσαλονίκης 125, Νέα Φιλαδέλφεια 210-2621260, 210-2612930, Ιατροπαιδαγωγικό 210-2621260

 

5ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

·        Διόνυσος (Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Δροσιά ,Κρυονέρι, Ροδόπολη, Σταμάτα)

·        Κηφισιά (Εκάλη, Νέα Ερυθραία)

·        Λυκόβρυση-Πεύκη

·        Μαραθώνας (Βαρνάβας, Γραμματικό, Νέα Μάκρη)

·        Μαρούσι, Ηρακλείου, Αχαρναί, Ζεφύρι, Μενίδι

·        Πεντέλη (Μελίσσια)

§  Ωρωπός (Αυλώνα, Αφίδναι, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Νέα Παλάτια, Πολυδένδρι, Συκάμινο)

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΚΠΑ ΓΕΝ. ΟΓΚΟΛ. ΝΟΣ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Δαβάκη κ Πίνδου 42 ,210-7718320 Εξυπηρετεί επίσης φοιτητές νοσηλευτικής ΕΚΠΑ

 

6ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

·        Πεντέλης

·        Αγία Παρασκευή

·        Βριλησσίων

·        Παιανία (Γλυκά Νερά)

·        Παλλήνη (Ανθούσα, Γέρακας)

·        Ραφήνα (Πικέρμι)

·        Αρτέμιδα (Λούτσα)

·        Χαλάνδρι, Νέα Μάκρη???

 

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Σουλίου 62, Αγ. Παρασκευή 213-2037618 213-2037600 για ιατροπαιδαγ. 213-2037613

 

7ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

·        Γαλάτσι

·        Φιλοθέη- Ψυχικό

·        4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων

Ακαδημία Πλάτωνος-Άγιος Γεώργιος

Κολοκυνθούς, Άγιος Νικόλαος

Κολωνός-Άγιος Κων/νος

Σεπόλια –Άγιος Μελέτιος-Λόφος Σκουζέ

Τρεις Γέφυρες-Κάτω Πατήσια-Θυμαράκια-Νιρβάνα

·        5ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων

Άνω Πατήσια-Άγιος Ελευθέριος

Λαμπρινή

Πατήσια-Κολιάτσου

Προμπονάς-Ριζούπολη

·        6ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων

Άνω Κυψέλη

Κυψέλη

Νέα Κυψέλη

Πλατεία Αμερικής,Πλατεία Αττικής

 

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Πλ. Αττικής, Νερούτσου 24,  πλ. Μενεσθέως,  Τηλ. κέντρο 1: 210-8310130 Τηλ. κέντρο 2: 210-8310135

 

8ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

·        Παπάγου-Χολαργού

·        Βύρωνας

·        Καισαριανή

·        Υμηττός

·        Δάφνη

·        Ζωγράφου (Άνω Ιλίσια)

·        7ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων

Αμπελόκηποι Γκύζη

Γουδί

Ελληνορώσων-Ερυθρός Σταυρός

Κουντουριώτικα

Πολύγωνο, Γηροκομείο

 

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΦΟΡΕΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - Σωρανού του Εφέσιου 2, Παπάγου, 210-6170071, 210-6170072

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Δήλου 14, Βύρωνας 210-7640111 210-7644705)(για περιοχές Βύρωνα, Καισαριανή, Υμηττός, Καρέας

 

9ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

·        Καλλιθέα

·        Μοσχάτο-Ταύρος

·        Παλαιό Φάληρο

·        1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων

Άγιος Κωνσταντίνος-Άγιος Παύλος (Πλατεία Βάθης)

Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο, Πεδίο Άρεως-Ευελπίδων

Ιλίσια

Ιστορικό κέντρο-Ψειρή- Πλάκα, Στάδιο, Ομόνοια

Κολωνάκι –Λυκαβηττός,Ιλίσια

Κουκάκι –Μακρυγιάννη

Πεδίον Άρεως- Ευελπίδων

·        3ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων

Άνω Πετράλωνα

Βοτανικός

Ελαιώνας θησείο

Κάτω Πετράλωνα

Κεραμικός- Μεταξουργείο

Περιοχή Μαρκόνι (Πολεμικό Ναυτικό)

Ρουφ

 

2ο ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ

Πειραιώς 114, 210- 3423144  210-5232359

ΔΟΜΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ»

Νοταρά 58, Εξάρχεια, 210-8820550

 

10ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

·        Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

·        Ηλιούπολη

·        Νέα Σμύρνη

·        2ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων

     Άγιος Αρτέμιος-Προφήτης Ηλίας-Γούβα

     Μετς (Λόφος Αρδηττού), Στάδιο – Α Νεκροταφείο

     Νέος Κόσμος Δουργουτίου, Κυνοσάργους

     Παγκράτι-Ωδείο- Ζάππειο

 

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Υμηττού 221-223, 210-7016611

 

11ος ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Κρώπια-Κορωπί, Σαρωνίδα

Λαυρεωτική (Κερατέα)

Μαρκόπουλο Μεσόγαια (Κουβαράς)

Σαρωνικός (Ανάβυσσος, Καλύβια, Παλαιά Φώκαια)

Άλιμος, Καλαμάκι

Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη

Γλυφάδα

Ελληνικό- Αργυρούπολη

 

 

ΕΞ.  ΙΑΤΡΕΙΑ ΓΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ 

Βας. Παύλου 1, Βούλα, 1535 213-2163082

ΕΞ. ΙΑΤΡΕΙΑ 10ου ΤΜ. ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ 

Πειραιώς 114, 210-5223633, 210-5232359

ΕΞ. ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ

Ιερά οδός 343, Χαϊδάρι τηλ. Κεν. 213-2046000, Εξ. Ι. 213-2046340-341

 

 

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΤΟΜΕΑΣ Α1

 

Ανατολικός Τομέας Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που περιλαμβάνει τους Δήμους: Βόλβης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη, 5η Δημοτική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης και όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

 

·        Εξωτερικά Ιατρεία του Α΄ Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου»-Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

·        Εξωτερικά Ιατρεία του Β΄ Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου»- Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

·        Εξωτερικά Ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής ενηλίκων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής.

·        Εξωτερικά Ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής ενηλίκων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΤΟΜΕΑΣ Α2

 

 

Δυτικός Τομέας Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει τους Δήμους: Χαλκηδόνος, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Κορδελιού - Εύοσμου,

Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Νεαπόλεως - Συκεών, 2η Δημοτική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

·        Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου».

·        Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

·        Εξωτερικά Ιατρεία του Δ΄ Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου»-Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

·        Νοσοκομείο Ημέρας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με γεωγραφική περιοχή ευθύνης τους Δήμους Ωραιοκάστρου, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά.

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» - Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με γεωγραφική περιοχή ευθύνης τους Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Αμπελοκήπων-Μελεμενής, την 2η Δημοτική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

 

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΟΜΕΑΣ Α3

 

Κεντρικός Τομέας Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει Δήμο Λαγκαδά,

Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, 1η  Δημοτική Κοινότητα, 3η  Δημοτική Κοινότητα, 4η Δημοτική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

·        Εξωτερικά Ιατρεία της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» - Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

·        Εξωτερικά Ιατρεία του Γ΄ Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» - Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. «Γ. Παπανικολάου» - Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

·        Εξωτερικά Ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων - Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ».

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» - Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

·        Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με όλες τις ειδικές μονάδες που το συγκροτούν.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β1 ΛΕΣΒΟΥ ΧΙΟΥ- ΣΑΜΟΥ

 

περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας,Λήμνου.

 

·        Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο».

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου «ο Άγιος Παντελεήμονας».

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β2 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

 

που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου, Κω,Καρπάθου-Κάσου, Καλύμνου.

 

·        Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του κρατικού Θεραπευτηρίου - Κέντρου Υγείας Λέρου.

·        Εξωτερικά Ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων, του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Α. Παπανδρέου».

·        Εξωτερικά Ιατρεία κρατικού Θεραπευτηρίου - Κέντρου Υγείας Λέρου.

 

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β3 ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Άνδρου, Μήλου,Θήρας,Κέας-Κύθνου, Μυκόνου,Νάξου,Σύρου, Τήνου,Πάρου.

 

o   Εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων, του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο».

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νοτιοανατολικών Κυκλάδων, του Φορέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΛΙΜΑΚΑ».

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών Κυκλάδων, του Φορέα Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων, του Φορέα Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β4 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ –ΗΜΑΘΙΑΣ-ΠΕΛΛΑΣ

 

που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας.

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

o   Εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων, του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

o   Εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων, του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας).

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β5 ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΟΖΑΝΗ

 

που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Καστοριάς,Φλώρινας,Κοζάνης.

 

·        Κινητή Μονάδα Κοζάνης - Γρεβενών, του Φορέα Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β6 ΣΕΡΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΚΙΛΚΙΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Δράμας, Κιλκίς.

 

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας, του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β7 ΚΑΒΑΛΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας,ΘάσουΞάνθης.

 

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β8 ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΒΡΟΥ

 

που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου.

 

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ορεστιάδας, του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο».

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αλεξανδρούπολης, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Έβρου, του Φορέα Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β9 ΕΥΒΟΙΑΣ

 

 που περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.

 

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

o   Εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων, του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β10 ΛΑΡΙΣΑΣ

 

που περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

 

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο».

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β11 ΦΩΚΙΔΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Φωκίδας, Βοιωτίας.

 

·        Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Φωκίδας, του Φορέα Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

·        Κέντρο Ημέρας (Νομού Φωκίδας), του Φορέα Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β12 ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας,Σποράδων.

 

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες Βόλου, του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο».

·        Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο».

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β13 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Ευρυτανίας.

 

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.

·        Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

·        Εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων, του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β14 ΤΡΙΚΑΛΩΝ- ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας.

 

o   Εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων, του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.

o   Κινητή Μονάδα Τρικάλων, του Φορέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ».

o   Κινητή Μονάδα Καρδίτσας, του Φορέα Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β15 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ-ΑΧΑΙΑΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αχαΐας.

 

·        Κέντρο Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας».

·        Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας».

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β16 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ -ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας,   Κέρκυρας.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας - Λευκάδας, του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

o   Κινητή Μονάδα Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, του Φορέα Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου.

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας, του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Φιλιατών.

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β17 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ –ΑΡΚΑΔΙΑΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας.

 

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης.

o   Κέντρο Ψυχικής υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Ναυπλίου.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Άργους.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β18 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

 που περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

 

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β19 ΗΛΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 

που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιθάκης.

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ζακύνθου – Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου «ο Άγιος Διονύσιος».

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες Κεφαλλονιάς, του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου «Α. Παπανδρέου».

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β20 ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

 που περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

 

o   Κέντρο Ημέρας για παιδιά με σοβαρές εξελικτικές διαταραχές στο Μεσολόγγι, του Φορέα Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας.

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας - Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου.

o   Εξωτερικά Ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων, του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου.

o   Εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων, του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας - Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου «Χατζηκώστα».

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β21 ΑΡΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας,Πρέβεζας,Λευκάδας.

 

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας.

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας.

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β22 ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου.

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης.

o   Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης.

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Αγ. Γεώργιος».

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών), του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Αγ. Γεώργιος».

o   Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης.

 

ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β23 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΛΑΣΙΘΙΟΥ

 

 που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου,Λασιθίου.

 

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου, του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο».

o   Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο - Πανάνειο».

o   Κέντρο Ψυχικής Υγείας, του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

 

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

·        International Psychoanalytical Association. On the use of   Skype, Telephone, and Other Remote technologies in Analysis. https://www.ipa.world/IPA/en/IPA1/Procedural_ Code/Practice Notes/ON_THE_USE_OF_SKYPE TELEPHONE OR_OTHER_VoIP_TECHNOLOGIES_IN_ANALYSIS_.aspx

·        Report of the IPA Confidentiality Committee: https://www.ipa.world/IPA_DOCS/Report%20 of%20the%20IPA%20Confidentiality%20Commit- tee%20(English).pdf

·        Practicing psychoanalysis and psychotherapy during a time of crisis: COVID-19. https://www.ipa.world/IPA/en/News/coronavirus. aspx.

·        American Psychoanalytic Association.

Remote Session Guidelines for Periods of Restricted Travel. Todd Essig, Ph.D. and Gillian Isaacs Russell, Ph.D.

·        American Psychological Association https://www.apaservices.org/practice/news/ covid19-psychology-services-protection?_ ga=2.225111194.1021279784.1584297433- 1239352084.1583853002

·        APA  (    2007).Resource Document On Telepsychiatry Via Video conferencing ,accessed December 15,  http://www.psych.org/psych_pract/tp_paper.cfm.

·        APA (2007). Statement on Services by Telephone , Tele- conferencing and Internet December 15, http://www.apa.org/ethics/stmnt01.html.

·        Barak A. (1999). Psychological applications on the Internet: A discipline on the threshold of a new millennium. Applied and Preventive Psychology. ;(8):231–246. doi: 10.1016/S0962- 1849(05)80038-1.

·        Bauman S, Rivers I. (2015). Mental health in the digital age. New York, NY: Palgrave Macmillan.

·        Chakrabarti S. (2015). Usefulness of telepsychiatry: A critical evaluation of videoconferencing-based approaches. World J Psychiatry 5(3):286–

304. 10.5498/wjp.v5.i3.286.

·        Chung-Do J, Helm S, Fukuda M, Alicata D, Nishimura S, Else I( 2012). Rural mental health: implications for telepsychiatry in clinical service, workforce development, and organizational capacity. Telemed J E Health; 18:244–246.

·        Cipolletta S, Mocellin D. (2017). Online counseling: An exploratory survey of Italian psychologists’ attitudes towards new ways of interaction. Psychother Res 28:1–16. 10.1080/10503307.2016.1259533.

·        García-Lizana F, Muñoz-Mayorga I (2010): What about telepsychiatry? A systematic review. Prim Care Companion J Clin Psychiatry; 12 (doi: 10.4088/PCC.09m00831whi)

·        Godine N, Barnett JE. (2013). The use of telepsychology in clinical practice: Benefits, effectiveness, and issues to consider. Int J Cyber Behav Psychol Learn 3(4):70–83. 10.4018/ijcbpl.2013100105.

·        Hyler SE, Gangure DP ( 2004). Legal and ethical challenges in telepsychiatry. J Psychiatr Pract; 10:272–276.

·        Jorm AF, Morgan AJ, Malhi GS. (2013). The future of e-mental health. Aust New Z J Psychiatry 47(2):104–6. 10.1177/0004867412474076.

·        Frueh BC, Deitsch SE, Santos AB, Gold PB, John- son MR, Meisler N, Magruder KM, Ballenger JC (2000). Procedural and methodological issues in telepsychiatry research and program development. Psychiatr Serv; 51:1522–1527.

·        Stoll J, et al. (2019).  Ethical Issues in Online Psychotherapy: A Narrative Review. Front Psychiatry. 10: 993.

·        Wells SY, Williams K, Walter KH, Moreno L, Butler E, Glassman LH, et al. (2015). The informed consent process for therapeutic communication in clinical videoconferencing. In: Tuerk PW, Shore P, editors. Clinical videoconferencing in telehealth: Program development and practice. Cham, Switzerland: Springer International Publishing; p. 133–66.

·        Wodarski J, Frimpong J. (2013). Application of e-therapy programs to the social work practice. J Hum Behav In Soc Environ 23(1):29–36. 10.1080/10911359.2013.737290.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

 

·        Australian Institute of Male Health and Studies (AIMHS) – Male suicide

 

www.aimhs.com.au/cms/uploads/AIMHS%20Suicide%20Fact%20Sheet.pdf

 

·        Australian Psychological Society (APS) – Anxiety tip sheet, www.psychology.org.au/publications/tip_sheets/anxiety

 

·        Australian Psychological Society (APS) – Depression tip sheet, www.psychology.org.au/publications/tip_sheets/depression

 

·        Australian Psychological Society (APS) – Suicide prevention tools and resources, www.psychology.org.au/ATAPS/resources

 

·        Black Dog Institute – Patient resource, www.blackdoginstitute.org.au/docs/UnderstandingYourDepressiveEpisode.pdf

 

·        Black Dog Institute – Bipolar disorder symptoms fact sheet,

www.blackdoginstitute.org.au/docs/Symptomsofbipolardisorder.pdf

 

·        beyond blue – Symptoms of anxiety, www.beyondblue.org.au/the-facts/anxiety/signs-and-symptoms

 

·        beyond blue – Suicide, www.beyondblue.org.au/the-facts/suicide-prevention

 

·        beyondblue – ‘Finding our way back’, a resource for Aboriginal and Torres Strait Islander peoples after a suicide attempt, www.beyondblue.org.au/the-facts/suicide-prevention/recovery-and-support-strategies/support-after-a-suicide-attempt/ finding-our-way-back

 

·        beyondblue – ‘Finding your way back’, a resource for people who have attempted suicide, www.beyondblue.org.au/the-facts/suicide-prevention/recovery-and-support-strategies/support-after-a-suicide-attempt/finding-your-way-back

 

·        beyondblue – ‘Guiding their way back’, a resource for people who are supporting someone after a suicide attempt, www.beyondblue.org.au/the-facts/suicide-prevention/recovery-and-support-strategies/support-after-a-suicide-attempt/ guiding-their-way-back

 

 

·        Community Response to Eliminating Suicide (CORES), www.cores.org.au/contact

 

 

·        Conversations Matter – Resources for professionals and those working with communities,

·         

www.conversationsmatter.com.au/professional-resources

 

·        Department of Health – Principles of recovery oriented mental health practice, www.health.gov.au/internet/publications/ publishing.nsf/Content/mental-pubs-i-nongov-toc~mental-pubs-i-nongov-pri

 

·        Government of Western Australia, Office of Mental Health – Psychiatric rehabilitation policy and strategic framework, www.health.wa.gov.au/docreg/Education/Population/Health_Problems/Mental_Illness/A_recovery_vision_for_ rehabilitation.pdf (Section 4.2)

 

·        headspace – Youth mental health information, www.headspace.org.au/get-info/depression

 

·        headspace – Youth mental health video, www.headspace.org.au/get-info/depression#understanding-depression-video

 

·        headspace – Youth mental health resource library, Anxiety factsheet, www.headspace.org.au/assets/Uploads/Resource-library/Young-people/Anxiety-web.pdf

 

·        Kyrios M, Moulding R, Nedeljkovic M, Anxiety disorders: Assessment and management in general practice, Aust Fam Physician 2011;40(6):370–74, www.racgp.org.au/afp/2011/june/anxiety-disorders

 

·        Lifeline – Facts about suicide, www.lifeline.org.au/Get-Help/Facts-and-Information

 

·        Lifeline – Tool kits, www.lifeline.org.au/Get-Help/Self-Help-Tools/Tool-Kits/Tool-Kits

 

·        Living Is For Everyone (LIFE) – Fact sheets, www.livingisforeveryone.com.au/resources/individual-fact-sheets

 

·        LivingWorks, www.livingworks.com.au/programs

 

·        Mental Health First Aid (MHFA) Australia, www.mhfa.com.au/cms/home

 

·        Mental Health Coordinating Council (MHCC) – Recovery oriented language, http://mob.mhcc.org.au/media/5902/mhcc-recovery-oriented-language-guide-final-web.pdf

 

·        Mental Health First Aid (MHFA) Australia – First aid guidelines: Suicidal thoughts and behaviours, www.mhfa.com.au/sites/default/files/MHFA_suicide_guidelinesA4%202014%20Revised.pdf

 

·        Melvin GA, Gresham D, Beaton S. Safety first – Not last! Suicide Safety Planning Intervention (SPI). InPsych 2016; 38(1):14–15, www.psychology.org.au/inpsych/2016/feb/melvin

 

·        mindhealthconnect – Do’s and don’ts of discussing mental health issues, www.mindhealthconnect.org.au/dos-and-donts-discussing-mental-health-issues

 

 

·        Mind health connect – Anxiety: Symptoms, treatment and causes, www.mindhealthconnect.org.au/anxiety

 

·        On The Line – 24/7 professional telephone, video and online-chat counselling services, www.ontheline.org.au

 

·        Reynolds J, Griffiths K, Christensen H. Anxiety and depression: Online resources and managements tools. Aust Fam Physician 2011;40(6):382–86, www.racgp.org.au/afp/2011/june/anxiety-and-depression

 

·        SANE Australia – Reducing stigma, www.sane.org/mental-health-and-illness/facts-and-guides/reducing-stigma SANE Australia – Personal stories, www.sane.org/get-involved/people-like-us

·        Suicide Call Back Service, www.suicidecallbackservice.org.au

 

·        Suicideline – Estimating the risk of suicide, www.suicideline.org.au/health-professionals/estimating-the-risk-of-suicide

 

·        Suicideline – Warning signs and risk factors,

 

www.suicideline.org.au/worried-about-someone/recognising-suicide-warning-signs

 

·        The Analogy Bank – An analogy resource for mental health clinicians, www.theanalogybank.wordpress.com

 

·        Wesley Mission – Suicide prevention, www.wesleymission.org.au/home/our-services/wesley-mental-health-services/ wesley-suicide-prevention-services/suicide-preventionwesley-lifeforce-training

 

·        Women’s Web – Mental health analogies, www.womensweb.in/2015/07/analogies-help-one-understand-depression-mental-health-conditions

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

 

 

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

 

Τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, που έχουν επιβληθεί, για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, ενδέχεται να καταστήσουν δυσχερέστερη την καταγγελία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στις Αρχές. Το συγκεκριμένο έγκλημα τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006 και διώκεται αυτεπάγγελτα. Αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία από τη στιγμή που θα ενημερωθεί, θα επιληφθεί άμεσα.

 

Αν είστε θύμα:

 

      Καλέστε το 100.

 

      Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms)στο 100, με:

 

Ø       Ακριβή διεύθυνση

 

Ø       Ονοματεπώνυμο

 

Ø       Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)

 

      Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).

 

        Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.

 

        Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

 

        Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

 

        Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr

 

 

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία :

 

            Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.

 

            Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

 

            Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

 

            Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

 

            Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

 

 

       ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει φύλο, ηλικία ή γεωγραφικό περιορισμό. Το θύμα μπορεί να είναι νέο ή ηλικιωμένο, άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ), γυναίκα, άντρας ή άλλο μέλος της οικογένειας. Η βία ή κακοποίηση μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική.

 

    Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Γ.Α.Δ.Α.

Α/Α

ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

EMAIL

1

ΓΑΔΑ

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 173 ΑΘΗΝΑ

2106476282

tga.gada@astynomia.gr

2106476256

2

Δ.Α. ΑΘΗΝΩΝ

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 173, ΑΘΗΝΑ

2106476081

daath.tga.gen@astynomia.gr

3

Δ.Α. ΠΕΙΡΑΙΑ

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 37

2104175181

adpeiraia@astynomia.gr

4

Δ.Α. Β/Α ΑΤΤΙΚΗΣ

Γ ΠΙΤΑΡΑ, ΜΑΡΟΥΣΙ

2106863042

dabaa@astynomia.gr

5

Δ.Α. Ν/Α. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 94-96, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

2109946081

danaattikis@astynomia.gr

6

Δ.Α. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΑΤΙΚΗΣ

Π. ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ 1, ΑΧΑΡΝΑΙ

2105699212

dadattikis@astynomia.gr

Γ.Α.Δ.Θ.

1

ΓΑΔΘ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 316, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2310388193

gadthe-tga@astynomia.gr

2

Δ.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 316, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2310388043

adthe-tgagen@astynomia.gr

Γ.Ε.Π.Α.Δ.  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

1

ΓΕΠΑΔ

ΛΕΩΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 3

2531083265

gadpanmak.tgae@astynomia,gr

2

Δ.Α. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΒΑΣ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 4 ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

2552081817

adorestiadas@astynmia.gr

3

Δ.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ

Ομονοίας 119 Καβάλα (1ος Όροφος).

2510622282

adkavalas@astynomia.gr

4

Δ.Α. ΞΑΝΘΗΣ

ΝΕΣΤΟΥ 2Α , ΞΑΝΘΗ

2541084151

adxanthis@astynomia.gr

5

Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΛΕΩΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 3 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

2531083243

adrodopis@astynomia.gr

6

Δ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 6, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

2551066137

adalexandroupolis@astynomia.gr

7

Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ

ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2, ΔΡΑΜΑ

2521060006

addramas@astynomia.gr

2521060012

ΓΕ.Π.Α.Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1

ΓΕΠΑΔ

Μοναστηρίου 326, Θεσσαλονικη

2310388637

tgae.makedonias@astynomia.gr

2310388634

 

2

Δ.Α. ΣΕΡΡΩΝ

Κερασούντος 3, 62123 , Σέρρες

2321090863

 

2321090847

adserron@astynomia.gr

3

Δ.Α. ΚΙΛΚΙΣ

ΑΝΘ/ΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ 3, ΚΙΛΚΙΣ

2341077002

adkilkis@astynomia.gr

4

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 13, ΕΔΕΣΣΑ

2381051734

adpellas@astynomia.gr

2381051710

5

Δ.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Χ. Τρικούπη 41, Πολύγυρος

2371021618

adchalkidikis@astynomia.gr

6

Δ.Α. ΠΙΕΡΙΑΣ

1Ο ΧΛΜ ΠΕΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ

2351046613

adpierias@astynomia.gr

2351047284

7

Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

Σ. ΠΕΤΡΟΥΛΑ 1, ΒΕΡΟΙΑ

2331076616

adimathias@astynomia.gr

2331076629

ΓΕ.Π.Α.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1

ΓΕΠΑΔ

Λ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΟΖΑΝΗ

2461049894

gadpdmakedonias@astynomia.gr

2

Δ.Α. ΓΡΕΩΒΕΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 34, ΓΡΕΒΕΝΑ

2462087871

adgrevenon@astynomia.gr

3

Δ.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ

Λ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΟΖΑΝΗ

2461049871

adkozanis@astynomia.gr

4

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΡΥΠΗ 1, ΦΛΩΡΙΝΑ

2385044203

adflorinas@astynomia.gr

5

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΓΡΑΜΜΟΥ 25, ΚΑΣΤΟΡΙΑ

2467021532

adkastorias@astynomia.gr

ΓΕ.Π.Α.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

1

ΓΕΠΑΔ

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 14 ΚΑΙ ΜΟΥΣΣΩΝ, ΛΑΡΙΣΑ

2410683220

gadpthessalias@astynomia.gr

2410683221

 

2

Δ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 14 ΚΑΙ ΜΟΥΣΣΩΝ ΛΑΡΙΣΣΑ

2410683117

adlarisas@astynomia.gr

2410683156

3

Δ.Α. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 158 ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

2421076989

admagnisias@astynomia.gr

2421076936

4

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

2Ο ΧΛΜ ΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

2441080204

 

2441080209

adkarditsas@astynomia.gr

5

Δ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΓΙΑΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΗ

2431063003

adtrikalon@astynomia.gr

ΓΕ.Π.Α.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ

1

ΓΕΠΑΔ

28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

2651065273

gadpipirou@astynomia.gr

2

Δ.Α. ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Λ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 200

2628027421

adprevezas@astynomia.gr

2682089563

3

Δ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11

2651026409

adioanninon@astynomia.gr

4

Δ.Α. ΑΡΤΑΣ

ΑΓ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ, ΑΡΤΑ

2681080167, 2681080115

adartas@astynomia.gr

5

Δ.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 5, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

2665029614

adthesprotias@astynomia.gr

ΓΕ.ΠΑ.Δ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1

ΓΕΠΑΔ

ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ 188

2231056897

gadpstelladas@astynomia.gr

2

Δ.Α. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΦΙΛΩΝΟΣ 51, ΛΙΒΑΔΕΙΑ

2261088889

adviotias@astynomia.gr

3

Δ.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΡΕΘΟΥΣΗΣ 153, ΧΑΛΚΙΔΑ

2221037004

adevias@astynomia.gr

4

Δ.Α. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 9, ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

2237089165

adevritanias@astynomia.gr

5

Δ.Α ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ 188

2231056906

adfttiotidas@astynomia.gr

2231056908

6

Δ.Α. ΦΩΚΙΔΑΣ

Λ. ΣΑΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

2265079408

adfokidas@astynomia.gr

ΓΕ.Π.Α.Δ.  ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ

1

ΓΕΠΑΔ

ΑΛ. ΣΟΥΤΣΟΥ ΚΑΙ Γ. ΣΤΑΧΤΟΥΡΗ 29, ΤΡΙΠΟΛΗ

27410230506

gadppeloponnisou@astynomia.gr

2

Δ.Α. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2, ΝΑΥΠΛΙΟ

2752098712

adargolidas@astynomias.gr

3

Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΑΛ. ΣΟΥΤΣΟΥ ΚΑΙ Γ. ΣΤΑΧΤΟΥΡΗ 29, ΤΡΙΠΟΛΗ

2710230534

adarkadias@astynomia.gr

4

Δ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΡΜΟΥ 51, ΚΟΡΙΝΘΟΣ

2741077239

adkorinthias@astynomia.gr

5

Δ.Α. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΒΡΕΣΘΕΝΗΣ 18, ΣΠΑΡΤΗ

2731089602

adlakonias@astynomia.gr

6

Δ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

 

 

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ

2721044606

admessinias@astynomia.gr

ΓΕ.Π.Α.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1

ΓΕΠΑΔ

ΕΡΜΟΥ 95, ΠΑΤΡΑ

2610695309

gadpdelladas@astynomia.gr

2

Δ.Α. ΑΧΑΙΑΣ

ΕΡΜΟΥ 95, ΠΑΤΡΑ

2610695227

adaxaias@astynomia.gr

3

Δ.Α. ΗΛΕΙΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΟΥ 1

2621081789

adileias@astynomia.gr

2621081741

4

Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

ΑΡΧ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ 11, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

2631055708/ 6906569964

adaitolias@astynomia.gr

6945213956

5

Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΜΟΙΡΑΡΧΟΥ ΣΠ. ΤΟΝΤΟΥ , ΑΓΡΙΝΙΟ

2641030158

adakarnanias@astynomia.gr

ΓΕ.Π.Α.Δ. ΚΡΗΤΗΣ

1

ΓΕΠΑΔ

Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 23, ΧΑΝΙΑ

2821025749

gadpkritis@astynomia.gr

2821025706

2

Δ.Α. ΧΑΝΙΩΝ

Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 23, ΧΑΝΙΑ

2821025771

adchanion@astynomia.gr

2821025758

3

Δ.Α. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 26, ΡΕΘΥΜΝΟ

2831440213

adrethimnou@astynomia.gr

4

Δ.Α. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΓ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ 1, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

2810274126

adirakliou@astynomia.gr

5

Δ.Α. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΤΖΟΡΝΤΑΝΟ ΜΠΡΟΥΝΟ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑΥΡΟΣ

2841090402

adlasithiou@astynomia.gr

2841090401

ΓΕ.Π.Α.Δ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

1

ΓΕΠΑΔ

ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ ΚΑΙ ΜΙΛΤΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ 2, ΜΥΤ

2251046950

gadpvaigaiou@astynomia.gr

2

Δ.Α. ΧΙΟΥ

ΠΟΛΕΜΙΔΗ 1 ΚΑΙ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 32,ΧΙΟΣ

2271081518

adchiou@astynomia.gr

3

Δ.Α. ΛΕΣΒΟΥ

ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ ΚΑΙ ΜΙΛΤΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ 2, ΜΥΤ

2251058819

adlesvou@astynomia.gr

4

Δ.Α. ΣΑΜΟΥ

 

 

 

ΠΡΕΣΒ. ΔΗΜ. ΝΙΚΟΛΑΡΕΙΖΗ 3, ΣΑΜΟΣ

2273087322

adsamou@astynomia.gr

ΓΕ.Π.Α.Δ. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

1

ΓΕΠΑΔ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΗ ΣΥΡΟΣ

2281096114

gadnaigaiou@astynomia.gr

2

Α.΄ Δ.Α. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΡΟΔΟΣ

2241044116

aaddodekanisou@astynomia.gr

3

Β΄  Δ.Α.Α ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ 2

2242028888

baddodekanisou@astynomia.gr

4

Δ.Α ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΗ ΣΥΡΟΣ

22810956146

gga.dakykladon@astynomia.gr

ΓΕΠΑΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1

ΓΕΠΑΔ

ΙΟΥΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗ  1, ΚΕΡΚΥΡΑ

2661029145

gadpionionnison@astynomia.gr

2

Δ.Α. ΚΕΡΥΚΡΑΣ

ΙΟΥΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗ  1, ΚΕΡΚΥΡΑ

2661029133

adkerkyras@astynomia.gr

3

Δ.Α. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

ΒΙΠΕ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

2671022100

adkefallinias@astynomia.gr

4

Δ.Α. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Κ ΛΟΜΒΑΡΔΟΥ 62, ΖΑΚΥΝΘΟΣ

2695024488

ad.zakynthou@astynomia.gr

5

Δ.Α. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΗΡ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 30, ΛΕΥΚΑΔΑ

2645029376

adlefkadas@astynomia.gr














































 Επιστροφή στην αρχική σελίδα -Πίνακα -Περιεχομένων
Σύνδεσμος :  Διαδικτυακό βιβλίο: Ο Κορονoϊός (SARS-CoV2) και η προκαλούμενη νόσος COVID-19



FREE TRAININGS

1.     Attachment, Regulation, and Competency is offering videos describing the Attachment, Regulation and Competency (ARC) framework.

2.     Arizona Trauma Institute is offering a 90 minute downloadable video training (plus slides) titled Cultivating Sobriety During Times of Crisis.

3.     BRSS TACS is providing a webinar for Peer Support Workers across the Continuum of Crisis Services on April 23 at 2PM EST.

4.     Clearly Clinical is offering two 1 hour on-demand courses (each 1 CE): Making Sense of the Pandemic: Psychological Impact on Clients and Communities and Swiftly Transitioning to Online Therapy, Legally, Ethically, and Efficiently.

5.     Hospice Foundation of America is offering Making Funerals Meaningful in the Age of COVID-19 – an on-demand 1.5 hr/CE webinar.

6.     Institute for Creative Mindfulness is offering the following replays Trauma Informed Yoga Nidra for Clinical ProfessionalsProcess Not Perfection: Remote Applications of Expressive Arts Strategies and Telehealth Skill Applications such as a modified version of Progressive Muscle relaxation, a Tai Chi form and noodling.

7.     Live Happy Counseling is offering free videos on working with children. Introduction video (designed to help kids learn about emotion and develop some simple strategies for managing worry and stress) and a new video will be posted every week.

8.     Dr. Raja Selvam is offering a free 1.5 hour webinar on April 5, 2020 at 12:30PM EST titled Working with your clients and yourself during the Coronavirus pandemicUse this link to also access the recording and presentation slides.

9.     The Mind Body Training Institute is offering weekly support webinars for this difficult time period addressing offering services online, dealing with our own and our client’s stress and anxiety and keeping our businesses running.

10.                        NASW of California is offering on demand 3hr/CE Telehealth: California Social Work Response to the COVID-19 Pandemic and 2 hr/CE Introduction to Gender Identity and the Transgender Community

11.                        NIP is offering a free weekly Online Support Group for Healthcare Workers – Thursdays at 7:30PM EST for those working in hospitals, clinics, agencies, and other organizational settings during the COVID-19 pandemic. This group will be co-facilitated by Rachel Sopher, LCSW and Chuck Finlon, LCSW. Please direct any questions to them at rachelsopher@gmail.com and cfinlon@nipinst.org.

12.                        The NYU Mc Silver Institute for Poverty Policy and Research and the Community Technical Assistance Center of New York (CTAC) is providing various COVID-19 Training Resources including a replay of Best Practices for Mental Health that focuses on telehealth as a response to COVID-19.

13.                        Origins is offering several free training videos on resilience in the face of the pandemic.

14.                        PENN LPS is offering a course on resilience skills and strategies, addressing the unique challenges presented by the COVID-19 pandemic

15.                        Somatic Experiencing Trauma Institute is offering a series of 6 weekly Friday webinars beginning April 3 at 1pm EST designed to assist therapists… drawn to the deep embodied wisdom of Somatic Experiencing® to be able to regulate nervous systems and restore a sense of safety and wellbeing.

16.                        Social Work. Career’s COVID-19 Best in Mental Health includes a few additional trainings as well as relevant articles. However, please note that due to the time and effort involved on updating this post, I will not be putting together a round-up of non COVID related webinars for April.

17.                        Southern New Hampshire University is offering Free Online Resources for Educators, Frontline Workers, and the Public in Response to COVID-19 Pandemic – including a full set of free resources for educators to use as they transition to online instruction, free trainings for frontline workers who do not have the option to work from home and need guidance on how to work safely while mitigating the spread of COVID-19.

18.                        The Steve Frankel Group is offering an on-demand 5 hour/CE course Addressing Issues of Post-Disaster Trauma Relief for Victims and First Responders [no code required].

19.                        EMDR specific trainings (Please note that EMDR should only be practiced by trained/certified EMDR practitioners.)

1.     Bessel van der Kolk, MD and Pesi are offering a 28 minute on-demand video Stearing ourselves and our clients through new and developing traumas.

2.     Carolyn Settle, MSW and Marianne Turley, LMFT are offering a 1 hr training on the use of EMDR With Children and Teens Using Teletherapy on April 26 at 5 PM EST.

3.     Central Ohio EMDR Connection is offering a free replay of the 2 hour webinar: Ethics of EMDR Therapy and Telehealth During COVID-19.

4.     Craig Penner, LMFT is offering a recording of his webinar A Somatic Perspective for Working Remotely in the Midst of COVID. Password is 3f&3%.86 Two pdfs: presentation handout and window of tolerance.

5.     Derek Farrell‘s online self-care session for EMDR practitioners on April at 1PM EST.

6.     EMDR Remote is offering a webinar on how to use a virtual light bar and audio tool on April 21 at 7PM EST. Attached is a worksheet to use during the webinar.

7.     Gary Quinn from the EMDR Institute of Israel has kindly made available this self-care procedure for COVID. Here is a replay of the corresponding 2 hour webinar. Access Password: O7$20#78 Using these techniques, clinicians and first responders can obtain nurturing self-care for themselves, and aid those they serve using this procedure either online or by phone.

8.     Gelly Asovski, LCSW-R has created videos of the safe place exercise for adultsteens and kids.

9.     Global Child EMDR Alliance  is offering a 2 hr. webinar Navigating the Challenges & Building Bridges with our Teenage Clients on April 25 at 2PM EST.

10.                        Institute for Creative Mindfulness is offering a recording of the webinars:
Clinical Perspectives On Conducting EMDR Remotely and Working With Dissociation in an Online Environment.

11.                        Marchand, J., & Hogg, R. offer a comprehensive video demo on offering BLS (eye movements and tactile).

12.                        Notice That podcast with Savage, J., & Sundwall, M. on EMDR and telehealth.

13.                        The Personal Transformation Institute is offering a virtual EMDR training to help clinicians with doing virtual EMDR with their clients.

14.                        A review of mobile applications for facilitating EMDR treatment of complex trauma and its comorbidities [open access peer reviewed article Marotta-Walters, S.A., Jain, K., DeNardo, J., Kaur, P., & Kaligounder, S. (2018)]

15.                        Robin Shapiro, LICSW is offering an on-demand 27 minute video recording of a portion of a March 27 workshop that she gave, focusing on the use of EMDR and therapeutic issues during COVID.

16.                        Roy Kiessling presents EMDR Telehealth Hints (free on demand 50 minute video).

17.                        Sarah Jenkins‘ 10 Tips for Working With Telehealth & Complex Trauma.

18.                        Trend is sharing the “Feet on the floor,” a ‘grounding technique by Diana Tikasz, to use with clients after an EMDR session.

19.                        The Trauma Institute & Child Trauma Institute is offering two webinars: Grounding Techniques In Tele-Therapy (1 hr/CE) on Thurs, April 23, 9AM EST; Friday April 24, 1 PM EST and 2:30PM EST,  and Trauma Therapy Innovations: Intensive Trauma-Focused Therapy & the Flash  Technique (3 hrs/CEs/EMDRIA CEs) on Thurs, April 23, 1:00 PM EST, and Friday, April 24, 9:00 AM EST..

Hospice and Palliative Care [Social Media Hashtags to follow: #Palliative Care #pallicovid #palliate coronavirus #high risk covid]

1.     10 Conversations from Experts on COVID19, Grief and Bereavement from the Association for Death Education and Counseling.

2.     COVID-19 Pandemic Measures: Ethical Consequences of Barring Families From Hospitals and Long-term Care Centers – Franco A. Carnevale/Medium.

3.     Grief During the COVID-19 Pandemic: Considerations for Palliative Care Providers – [open access] Journal of Pain and Symptom Management.

4.     Grieving in Exceptional Times – The Irish Hospice Foundation notes how the Covid-19 pandemic has changed the traditional ways we mark our grief, and shares different ways that can support ourselves and each other.

5.     How do we mourn when forced apart? – article by Millet Israeli in which she explains how COVID-19 has created an environment that may lead many to suffer from more profound or complicated grief.

6.     How to talk about some difficult topics related to COVID-19 from Vital Talk, and Specific Phrases & Word Choices that Can Be Helpful from Serious Illness Conversations.

7.     Maintaining the “Palliativeness” During Video Visits – 16-minute video from MGH Psychiatry.

8.     Specific phrases & word choices that can be helpful when speaking with patients/families during COVID19 – resource for hospice and palliative care.

9.     The Palliative Care Social Workers group has put together a handbook of Good Practices for Social Work COVID-19. This is a working document of the National Palliative Care Commission of Portugal and the Social Work taskforce of the Portuguese Palliative Care Association.

10.                        The Social Work Hospice and Palliative Care Network has put together Resources for Hospice and Palliative Care Social Work Professionals including topics such as respecting choices, serious illness conversations, and a six-step protocol for delivering bad news.

11.                        COVID-19 Palliative Resources -from the Worldwide Hospice Palliative Care Alliance continually updated.

12.                        10 Ideas for Funerals and Memorials When You Can’t Be Together – from What’s Your Grief.

Serving Immigrant Families

1.     Covid19 resources for undocumented communities

2.     Immigrant Workers’ Eligibility for Unemployment Insurance Fact Sheet

3.     National Immigration Law Center – Update on Access to Health Care for Immigrants and Their Families

4.     Protecting Immigrant Families – Factsheet: Know Your Rights, Protect Your Health

5.     Protecting Immigrant Families – Talking Points: Coronavirus

6.     Resources for Immigrants during the coronavirus crisis

Serving Communities with Special Needs

Social Work/Higher Education Resources [Social Media Hashtags to follow: #swCOVID19 #SocWorkEd #swtech #MacroSW #socialwork]

1.     COVID-19 Resources and Updates for Social Workers from the National Association of Social Workers (NASW).

2.     COVID-19: Can you practice tele - therapy across state lines?  The Shrink Space blog has created a chart summarizing the emergency changes (temporary) made to out-of-state licensure requirements.

3.     Covid-19 Reorganization Scenarios – replay of webinar and slides from Multiverse Design available.

4.     Ethical Exceptions for Social Workers in Light of the #COVID19 Pandemic and Physical Distancing from the New Social Worker Magazine.

5.     The 1 minute film “MASK,” produced by two Fordjam students, Yang Xu, FCLC ’21, and Mengxuan Annie Du, FCLC ’20, captures the impact of the stigma surrounding the COVID-19 pandemic within a private phone call between an Asian mother and daughter who live on opposite sides of the world.

6.     Digital divide resources during the pandemic from Nten…around 60 million Americans lack access to the internet. A tool to understand the level of connectivity in your community is the Digital Divide Index.

7.     Expert Faculty Tips and Guidance from the USC Suzanne Dworak-Peck School of Social Work.

8.     Feeling Stressed About Coronavirus (COVID-19)? from the NY Office of Mental Health.

9.     Field education alternatives and tech tools for teaching social work online

10.                        In this 5 minute Face COVID animation, Dr Russ Harris, illustrates how to use ACT (Acceptance and Commitment Therapy) to deal with the Corona crisis and the fear, anxiety and worry that goes with it.

11.                        Free access to the Publication Manual and more than 160 other APA books through May 25, 2020.

12.                        A Futures Lens for Covid-19 – Resources for Social Workers, Change Agents, Educators and the Helping Professions – Social Work Futures has gathered resources to support student learning.

13.                        Leading in a Time of Crisis: Technology Resources for Right Now – a replay of this special webinar offered by the Grand Challenge for Social Work’s Harness Technology for Social Good network and a copy of the slides are available to provide leaders in social work education information about resources they can give to educators, field faculty, and service providers who are using technology.

14.                        NASW Resources and Support

15.                        NSWM has rounded up additional helpful COVID resources.

16.                        New Field Guidelines from CSWE Due to the Pandemic – students who have completed 85% of their required placement hours (i.e., 340 hours for baccalaureate and 765 hours for master’s) to a satisfactory level may, at program discretion, be evaluated as having met their program’s requirements.

17.                        Practical Beginner’s Guide to Digital Collaboration: for communities and citizens first using these tools to coordinate activity and organize.

18.                        Preparing to Defend Your Thesis from Home – webinar by APA on April 30 at 12PM EST.

19.                        Quarantine: infection prevention, but at what cost for mental health? – from The Mental Elf. Strategies to reduce negative impact on mental health include: Providing people with as much information as possible, providing adequate supplies and promoting altruism over compulsion in maintaining quarantine.

20.                        Recordings of webinars and resources to support faculty who are new to teaching online from the University of  Columbia School of Social Work.

21.                        Self-Care Starter Kit℠ exercises/worksheet from the University of Buffalo School of Social Work.

22.                        Social Work and Covid-19 Crisis: International Perspectives – replay of Social Work Action Network webinar.

23.                        Social Work Assignments related to increasing digital competence in the context of traditional social work curriculum, by Laurel Iverson Hitchcock, Melanie Sage and Nancy J. Smyth. These may be helpful when you are thinking about how to revise assignments to incorporate technology.

24.                        State Health Coverage Strategies – FAQ from Family USA.

25.                        Trauma Screening Questionnaire – international screener for PTSD and Complex PTSD recommended by WHO in multiple languages.

26.                        When the COVID-19 Pandemic Leaves Clients Feeling Helpless – Bessel van der Kolk, MD provides a few ideas to help clients regain a sense of agency during the pandemic in a brief video from NICABM.

27.                        Why Am I So Tired? Clinician’s Guide to Online Therapy from Patricia Berendson.

28.                        A series of posts to help social workers and social work educators build a professional learning (or collaboration) network (co-authored by self and others):

1.     What is a Professional Collaboration Network (PCN) & why do you need one?

2.     Twitter for your Professional Collaboration Network (PCN)

3.     How do you do relational Twitter?: Developing your Professional Collaboration NetworkUsing Twitter at a Professional Conference

 

 

 


 

 

 

 































 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου