Νόσος COVID-19 σε ασθενείς με HIV


Η νόσος COVID-19 σε ασθενείς με HIV


Κωνσταντίνος Παπανικολάου, 
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος 
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία για την επίδραση του COVID-19 σε ασθενείς με HIV λοίμωξη. Προς το παρόν ασθενείς με HIV υπό αγωγή – χωρίς ανοσοκαταστολή – χωρίς συννοσηρότητες δεν φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης ή βαριάς νόσου. Θεωρείται πιθανό με βάση και την εμπειρία από τους ιούς SARS-CoV-1 και MERS-CoV ότι οι οροθετικοί ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία και έχουν επιτύχει υψηλά CD4 κινδυνεύουν από τον COVID-19 όσο και κάποιος HIV-αρνητικός. Αντίθετα, HIV-θετικοί ασθενείς που δεν λαμβάνουν αγωγή ή έχουν χαμηλό αριθμό CD4 είναι πιο ευάλωτοι σε ευκαιριακές λοιμώξεις. Είναι πιθανό αυτοί να είναι και πιο ευαίσθητοι στον κοροναϊό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με HIV σήμερα λαμβάνουν επί μακρόν αγωγή, είναι σταθεροί ιολογικά – ανοσολογικά και απολαμβάνουν υπό προϋποθέσεις φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Υπολογίζεται ότι οι μισοί ασθενείς με HIV στην Ευρώπη είναι άνω των 50 ετών. Παράλληλα, εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα από το γενικό πληθυσμό παθήσεις που αυξάνουν την ευαισθησία στον SARS-CoV-2 και σχετίζονται με χειρότερη πρόγνωση, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και η χρόνια πνευμονοπάθεια.

Συνιστώνται γενικά τα ίδια μέτρα προφύλαξης με το γενικό πληθυσμό: πλύσιμο χεριών, κάλυψη βήχα, να μην αγγίζουν το πρόσωπο με τα χέρια τους, η διατήρηση απόστασης > 1 μέτρου με άτομα που βήχουν, η παραμονή στο σπίτι αν υπάρχει πυρετός ή βήχας και η αναζήτηση βοήθειας επί επιδεινούμενων συμπτωμάτων.

Συνιστάται οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV και δεν λαμβάνουν ART να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ αυτοί που βρίσκονται υπό αγωγή να έχουν απόθεμα φαρμάκων από 1 ως 6 μήνες. Τα εμβόλια για γρίπη και πνευμονιόκοκκο είναι σκόπιμο να έχουν ολοκληρωθεί.

Η αγωγή με το αντιρετροϊικό φάρμακο της κατηγορίας boosted Protease inhibitor Lopinavir/Ritonavir είναι ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται έναντι του SARS-CoV-2 με μέτρια αποτελέσματα ως τώρα. Τυχαιοποιημένη μελέτη με 199 ασθενείς δεν έδειξε όφελος από τη λήψη Lopinavir/Ritonavir. Έτσι δεν συνιστάται η αλλαγή σχήματος ART σε LPV/r, ούτε και η λήψη του ως προφυλακτική αγωγή μετά από έκθεση στον κοροναϊό, καθώς δεν προφυλάσσει. Επιπλέον αντιρετροϊικά φάρμακα χορηγούμενα ως PrEP δεν έχουν δράση ως προφύλαξη ή θεραπεία του SARS-CoV-2. Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για το συνδυασμό του αναστολέα πρωτέασης Darunavir/cobicistat.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς που νοσούν βαρύτερα με COVID-19 εμφανίζουν βαριά λεμφοπενία (ολικά λεμφοκύτταρα <1000 / μl). Ειδικά σε HIV-θετικούς ασθενείς που δεν έχουν πετύχει αποκατάσταση των CD4 >200 μl ή που υποχωρούν <200 λόγω της λοίμωξης με κοροναϊό, θα πρέπει να χορηγείται προφύλαξη έναντι ευκαιριακών λοιμώξεων.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα -Πίνακα -Περιεχομένων
Σύνδεσμος :  Διαδικτυακό βιβλίο: Ο Κορονoϊός (SARS-CoV2) και η προκαλούμενη νόσος COVID-19


Πηγές:

https://iasociety.org/

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου