Παρουσίαση περιστατικού λοίμωξης COVID-19. Πρώτο περιστατικό


Συγγραφείς: Ιατρός Μαχμούντ Αμπντελρασούλ (Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας*), Ιατρός Αγγελική Χασουράκη (Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας*), Ιατρός Χαράλαμπος Θάνος (Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας*).
Ακτινογραφία θώρακος και CT: Δρ. Εμμανουέλα Τσαταλού (Διευθύντρια, Τμήμα Ακτινολογίας*)
Σχόλιο και επίβλεψη: Δρ. Ιωάννης Μπαραμπούτης (Διευθυντής ΕΣΥ, Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας*)
*Νοσοκομείο της Θείας Πρόνοιας «Η Παμμακάριστος» (Κέντρο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19), Αθήνα, Ελλάδα
Παρακαλώ αποστέλλετε όλα τα σχόλια και τις ερωτήσεις σας στον Δρ. Ιωάννη Μπαραμπούτη (ioannisbaraboutis@gmail.com).

Παρουσίαση του Περιστατικού:

Πρόκειται για έναν 63χρονο ασθενή, ο οποίος ανέφερε οξεία έναρξη συμπτωμάτων 9 ημέρες πριν από την εισαγωγή του σε νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, είχε πυρετό έως 39 οχωρίς ρίγος, με συνοδή αλλοίωση της αίσθησης της γεύσης και υποσμία. Δεν ανέφερε δύσπνοια, κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, ναυτία, έμετο ή και διάρροια. Ως εκείνη την στιγμή, συνέχισε να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Από το ατομικό ιατρικό ιστορικό του αναφέρει: αρτηριακή υπέρταση και υπερλιπιδαιμία
Ήταν ενεργός καπνιστής και χωρίς σημαντική πόση αλκοόλ (κοινωνικός πότης).
Δεν υπάρχουν στο ιστορικό του γνωστές αλλεργίες σε φάρμακα ή και άλλες ουσίες.
Κατ’ οίκον φαρμακευτική αγωγή: Αμλοδιπίνη 5 mg μία φορά την ημέρα, Ροσουβαστατίνη 10 mg μία φορά την ημέρα και Ραμιπρίλη 5 mg μία φορά την ημέρα.
Ο ασθενής, είχε παραγωγικό βήχα 4 ημέρες πριν από την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, και του χορηγήθηκε αμοξικιλλίνη-κλαβουλανικό οξύ ως εξωτερικός ασθενής. Λόγω όμως, της έλλειψης βελτίωσής του, εισήχθη σε άλλο νοσοκομείο, όπου εξετάστηκε για SARS-CoV-2 με PCR και βγήκε θετικός,  του χορηγήθηκαν κεφτριαξόνη, μοξιφλοξασίνη και οσελταμιβίρη. Μετά από λιγότερο από 24 ώρες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μας.

Κατά την εισαγωγή του, ήταν ελαφρά ταχυπνοϊκός, είχε ελάχιστο βήχα, χωρίς βρογχόσπασμο και είχε ένα διάχυτο ερυθηματώδες εξάνθημα στον κορμό, το οποίο αποδόθηκε στην πρόσφατη χρήση αμοξικιλλίνης-κλαβουλανικού οξέος. Τα ζωτικά του σημεία κατά την εισαγωγή ήταν: ΑΠ: 130/70, HR: 80 / min, RR: 18 / min, SpO2: 90% στον αέρα (FiO2: 21%), PaO2/FiO2 247.

Τα ζωτικά σημεία, αέρια αίματος, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων καθώς και η φαρμακευτική του αγωγή  περιλαμβάνονται σε ξεχωριστό πίνακα.
Σύνοψη εργαστηριακών ευρημάτων : Κατά την εισαγωγή στο Νοσοκομείο μας, τα εργαστηριακά του ευρήματα κατέδειξαν συνολικά λευκά και ουδετερόφιλα μέσα στα ‘φυσιολογικά όρια’, οριακή λεμφοπενία, αυξημένους δείκτες φλεγμονής (CRP, φερριτίνη), αυξημένες τρανσαμινάσες (με υπεροχή της SGPT), και γ-GT, αυξημένες CPK και LDH καθώς και αυξημένο χρόνο aPTTT και D-Dimer (οριακά).
To PaO2/FiO2 έδειξε σημαντική βελτίωση στις 36 ώρες. Τις επόμενες ημέρες παρατηρήθηκε σχετική διακύμανση των λευκών και ουδετεροφίλων (υπενθυμίζεται ότι ο ασθενής έλαβε κορτικοειδή), τελικά αύξηση των λεμφοκυττάρων και σημαντική πτώση των δεικτών φλεγμονής, γρηγορότερα της CRP. Επίσης σταδιακά βελτιώθηκε και αποκαταστάθηκε η ηπατική βιοχημεία.

Ακτινολογικά Ευρήματα:





Α/α θώρακος 23/03/20: Νεφελοειδής σκίαση ΔΕ άνω πνευμονικού πεδίου, εικόνα συμβατή με λοίμωξη. Η συγκεκριμένη ακτινογραφία έγινε στο πρώτο νοσοκομείο στο οποίο είχε εισαχθεί και ήταν επί κλίνης.




Α/α θώρακος 26/3/2020: σημαντικές αλλοιώσεις με προεξάρχον το διάμεσο pattern (εικόνα επίτασης του διάμεσου δικτύου) στο ΑΡ μέσο πνευμονικό πεδίο. Παρόμοιες αλλοιώσεις διάμεσου κυρίως χαρακτήρα με δικτυωτό pattern στο άνω και μέσο πνευμονικό πεδίο του ΔΕ πνεύμονα. Αυτές οι αλλοιώσεις θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε εικόνα δίκην θαμβής υάλου εάν ήταν διαθέσιμη η δυνατότητα διενέργειας  CT θώρακος (δεν ήταν διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή στο νοσοκομείο μας).




Α/α θώρακος 28/3/2020: Σημαντική βελτίωση των ευρημάτων που περιγράφηκαν προηγουμένως. Υπολειμματικές περιοχές με διασκορπισμένο δικτυωτό και μικροοζώδες δίκτυο (pattern).




Α/α θώρακος 31/3/2020: δεν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές σε σύγκριση με τα προηγούμενα ακτινογραφικά ευρήματα.




Α/α θώρακος 05.04.2020: Δεν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές σε σύγκριση με τα προηγούμενα ακτινογραφικά ευρήματα

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ: ταχεία βελτίωση των αρχικά σημαντικών ακτινολογικών ευρημάτων εντός 48-ωρών, με εναπομένοντα μη ειδικά διάμεσα στοιχεία.

Αξονική θώρακος 25/04/2020: Σχεδόν πλήρης υποχώρηση των απεικονιστικών ευρημάτων. Ολίγα περιφερικά υποϋπεζωτικά διάμεσα μικροδικτυωτά στοιχεία ως επί λοίμωξης σε αποδρομή.
(Για να δείτε τα βίντεο της αξονικής σε πλήρη οθόνη, αφού ξεκινήσουν να παίζουν κάνετε κλικ στο σύμβολο [] στο κάτω δεξιό μέρος της οθόνης Για αν εξέλθετε από την πλήρη οθόνη πατήστε το πλήκτρο Esc  ή κάνετε διπλό κλικ επάνω στο βίντεο). 







 Συζήτηση του Περιστατικού:


Παρουσιάζουμε έναν ασθενή που εισήχθη στο νοσοκομείο μας κατά τη διάρκεια της τυπικής φάσης, κλινικής επιδείνωσης της λοίμωξης COVID-19. Παρουσίασε πυρετό, οριακή λεμφοπενία, υψηλούς φλεγμονώδεις δείκτες, επιδείνωση της αναπνευστικής κατάστασης / εμφάνιση ARDS με σημαντική συμμετοχή των πνευμόνων στην ακτινογραφία θώρακος. Ανέφερε επίσης σημαντική υποσμία με αλλοιωμένη και δυσάρεστη οσμή διαφόρων κοινών τροφών καθώς και αλλοιωμένη αίσθηση γεύσης.
Επιπλέον, είχε δερματικό εξάνθημα που προκλήθηκε από φαρμακευτική αγωγή. Η παθολογική ηπατική βιοχημεία μπορεί να οφείλονταν είτε σε φάρμακα είτε στον ίδιο τον ιό ή και στα δύο.
Του χορηγήθηκαν υδροξυχλωροκίνη, αντιμικροβιακά ευρέος φάσματος και κορτικοστεροειδή. Ο ασθενής παρουσίασε δραματική (θεαματική) κλινική, εργαστηριακή και ακτινολογική βελτίωση εντός 48-72 ωρών. Είχε ελάχιστο βήχα, εστάλησαν δείγματα ούρων για αντιγόνα πνευμονικόκκου και Legionella που ήταν αρνητικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα διενέργειας αξονικής τομογραφίας δεν ήταν διαθέσιμη στο νοσοκομείο μας κατά την εισαγωγή του. Έμεινε κλινικά σταθερός καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο. Η βασική φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του χωρίς διακοπή.
Πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία θώρακα, ως εξωτερικός ασθενής περίπου 2,5 εβδομάδες μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, η οποία έδειξε σχεδόν πλήρη υποχώρηση των απεικονιστικών ευρημάτων. Επίσης, ήταν εντελώς ασυμπτωματικός και κλινικά σταθερός, εκτός από μια υπολειμματική αλλοιωμένη γεύση και μειωμένη οσφρητική ικανότητα.


Αιτιολόγηση του Θεραπευτικού Σχήματος:


Ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο και αντιμετωπίστηκε ως επί λοίμωξης COVID-19 κατά τη διάρκεια της τυπικής φάσης της κλινικής και εργαστηριακής του επιδείνωσης. Χορηγήσαμε έναν συνδυασμό αντιμικροβιακών φαρμάκων, που συνδυάζει το πλεονέκτημα του ευρέως φάσματος έναντι κοινών παθογόνων μικροοργανισμών, της μεροπενέμης, με τις μοναδικές ιδιότητες των αζιθρομυκίνης και  τριμεθοπρίμης - σουλφαμεθοξαζόλης. Το τελευταίο χορηγήθηκε στη δόση που δινόταν στο παρελθόν σε ασθενείς με AIDS ή που χορηγείται σε άλλους τύπους ασθενών με βαριά ανοσοκαταστολή με πνευμονία από Pneumocystis jiroveci (PJP). Αυτό έγινε διότι θεωρήσαμε πως αυτός ο ασθενής, λόγω της λεμφοπενίας και πιθανής ανοσο-δυσλειτουργίας που προκλήθηκε από το SARS-CoV-2 (με αντίστοιχη πτώση CD4 + και πιθανώς άλλων υποομάδων Τ κυττάρων) και της επιδείνωσης της ακτινολογικής εικόνας, κυρίως με διάμεση εικόνα αλλά και με νεφελοειδείς σκιάσεις, σε αυτή την φάση «συμπεριφερόταν» ως ανοσοκατασταλμένος.
Χορηγήσαμε αυτά τα αντιμικροβιακά για 7-10 ημέρες, αλλά, αναδρομικά πλέον, πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να είχαν χορηγηθεί μόνο για 5 ημέρες (ή και λιγότερο).
Χορηγήσαμε, επίσης, κορτικοστεροειδή από την στιγμή της εισαγωγής (υδροκορτιζόνη 50 mg κάθε 8 ώρες), καθώς ο ασθενής είχε ήδη δερματικό εξάνθημα φαρμακευτικής αιτιολογίας όπως επίσης και επειδή επιδεινώθηκε κλινικά με επιδείνωση της αναλογίας PaO2 / FiO2. Έχει αναφερθεί ότι η χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να προάγει την αντιγραφή των ιών, ιδιαίτερα στις αρχές κατά την έναρξη μιας λοίμωξης όπως και ο ιός είναι γνωστό ότι προκαλεί λεμφοπενία πριν από την κλινική επιδείνωση του ασθενούς, το οποίο θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω και από τη χρήση των κορτικοστεροειδών. Ήταν μια δύσκολη κλινική απόφαση η οποία είχε συζητηθεί εξαρχής και λεπτομερώς με τον ασθενή. Η απόφαση αυτή απέδωσε, καθώς ο ασθενής ανταποκρίθηκε αμέσως στο θεραπευτικό σχήμα και ο αριθμός των λεμφοκυττάρων του ήταν διαρκώς αυξανόμενος.
Παραδοσιακά, οι γιατροί είναι διστακτικοί ή φοβούνται να συνταγογραφήσουν κορτικοστεροειδή λόγω του αυξημένου κινδύνου μόλυνσης/λοίμωξης. Η προηγούμενη κλινική εμπειρία δείχνει ότι η ταυτόχρονη χρήση των κατάλληλων αντιμικροβιακών φαρμάκων «καλύπτοντας» τις πιο πιθανές αιτίες της λοίμωξης, με βάση το προφίλ του συγκεκριμένου ασθενούς, μειώνει σημαντικά τους κινδύνους όταν η χρήση κορτικοστεροειδών κρίνεται αναγκαία.
Συμπερασματικά, χρησιμοποιήσαμε ένα ευρέως φάσματος θεραπευτικό σχήμα για τον «ανοσοκατασταλμένο» ασθενή μας. Με βάση το παρόν περιστατικό, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε σίγουρα συμπεράσματα για το ποιο από τα αντιμικροβιακά αυτά οφέλησε τον ασθενή και το ρόλο των κορτικοειδών. Εκ του αποτελέσματος, η χρήση των κορτικοειδών δεν απέτρεψε την ανάκαμψη των λεμφοκυττάρων ή την αρνητικοποίηση της PCR.  Προτείνουμε προσοχή σχετικά με την χρησιμοποίηση τέτοιων θεραπευτικών σχημάτων εκτός νοσοκομείου ενώ και εντός νοσοκομείου θα πρέπει να συνοδεύονται από εντατική κλινική παρακολούθηση και άμεσα διαθέσιμο εργαστηριακό και ακτινογραφικό έλεγχο. Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η διάρκεια χορήγησης των αντιμικροβιακών μπορεί να είναι μικρότερη, ίσως γύρω στις 5 ημέρες ή και λιγότερο.
Χορηγήσαμε επίσης υδροξυχλωροκίνη σύμφωνα με τις τοπικές κατευθυντήριες οδηγίες, με την παράλληλη παρακολούθηση του ΗΚΓ.
Έχουμε επισυνάψει λεπτομερείς πίνακες με τις καθημερινές εργαστηριακές τιμές, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση των παρεμβάσεών μας στην κλινική πορεία του ασθενούς. Είμαστε χαρούμενοι που ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως από την ασθένειά του. Τέλος, προτάθηκε στον ασθενή παρακολούθηση από ΩΡΛ καθώς είχε ακόμα υπολειπόμενη οσφρητική δυσλειτουργία.

Πίνακας εργαστηριακών ευρημάτων και φαρμακευτικής αγωγής 


Ημέρες Νοσηλείας
1η Μέρα
2η Μέρα
3η Μέρα
4η Μέρα
5η Μέρα
6η Μέρα
SARS-CoV-2  RT-PCR
Θετικό
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΓΡΙΠΗΣ Α+Β
ΑΡΝΗΤΙΚΟ
Φυσ. Τιμές
Μονάδες
ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
WBC-ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ
4,9-10,8
K/μL
7,39
4,55
6,28
7,08
Neut %-Ουδετερόφιλα %
%
68,9
58
61,3
70,7
Lymph %-Λεμφοκύτταρα %
%
18,2
27,5
24,2
21
Mono %-Μονοκύτταρα %
%
12
13,8
13,3
7,3
Eos % - Ηωσινόφιλα %
%
0,8
0,7
1
0,6
Baso % - Βασεόφιλα %
%
0,8
0
0,2
0,4
Neut #-Ουδετερόφιλα #
1,6 - 6,5
K/μL
5,09
2,6
3,9
5
Lymph #-Λεμφοκύτταρα #
1,5 - 3,6
K/μL
1,34
1,25
1,52
1,49
Mono #-Μονοπύρηνα #
0,2 - 1,0
K/μL
0,8
0,63
0,83
0,52
Eos #- Ηωσινόφιλα #
0,0 - 0,7
K/μL
0,05
0,03
0,07
0,04
Baso # - Βασεόφιλα #
0,0 - 0,2
K/μL
0,05
0
0,01
0,03
RBC-ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ
4,04-5,48
M/μL
4,23
4,11
4,1
4,62
HGb - Αιμοσφαιρίνη
g/dL
13,6
12
12,4
14
HCT - Αιματοκρίτης
%
38
36,7
37
41,4
MCV - Μέσος όγκος ερυθρών
79-97
fL
89,8
89,4
90,3
89,5
MCH - Μέση περιεκ.Hb/ερυθ
26,6-33,5
pg
32,1
29,2
30,3
30,3
MCHC - Μέση πυκνότης Hb
31,8-35,4
g/dl
35,7
32,7
33,6
33,9
RDW - Ευρος καταν.Ερυθρων
11- 14,5
%
13,3
13,1
13,1
13
PLT - Αιμοπετάλια
150 - 450
K/μL
252
306
373
568
Τ.Κ.Ε.
0 - 20
mm
97
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Φυσ. Τιμές
Μονάδες
Γλυκόζη
74 - 100
mg/dL
76
84
75
103
Ουρία
< 50
mg/dL
38
36
42
39
Κρεατινίνη
<1,2
mg/dL
0,74
0,71
0,86
0,88
eGFR (CKD-EPI)
>90
98
100
92
91
Νάτριο (Na)
136 - 145
mmol/L
135
138
141
141
Κάλιο (K)
3,5-5,1
mmol/L
4,85 
4,5
4,8
5
AST (SGOT)
<40
U/L
148,0 
90
53
ALT (SGPT)
<41
U/L
212
171
131
Αλκαλική φωσφατάση (ALP)
40-130
U/L
74
68
67
γ-GT
<60
U/L
105
91
81
Χολερυθρίνη (Ολική)
<1,2
mg/dL
0,42
0,36
0,4
Άμεσος Χολερυθρίνη
<0,3
mg/dL
0,09
Έμμεσος Χολερυθρίνη
<0,9
mg/dL
0,33
LDH
<250
U/L
474 
308
288
294 IH
CK
<190
U/L
703
62
72
101
Ολική Πρωτεΐνη (Λευκώματα)
6,4-8,3
g/dL
6,6
Αλβουμίνη
3,5 - 5,2
g/dL
3,7
3,5
3,4
3,9
Ασβέστιο (Ca)
8,6 - 10,3
mg/dL
8,7
8,2
8,7
9,1
Φωσφόρος (P)
2,5 - 4,5
mg/dL
3,1
3,3
2,3
2,9
Μαγνήσιο (Mg)
1,7-2,4
mg/dL
1,99
2,24
2,31
2,21
Αμυλάση ορού
<110
U/L
41
43
CRP
<5
mg/L
210,2
136,7
55,4
9,5
Φερριτίνη
22 - 275
ng/mL
> 2000
3575
2172
1448
ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΣ
Φυσ. Τιμές
Μονάδες
G-6-PD(ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗ ΤΗΣ 6 ΦΩΣΦ.ΓΛΥΚΟΖΗΣ)
4,6 - 13,5
U/g Hb
6,39
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΞΕΩΣ
Φυσ. Τιμές
Μονάδες
PT ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗΣ
Νοε-13
sec
13,1
12,8
22,4
INR
1 - 1,2
1,1
1,08
1,92
APTT(ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΡ. ΘΡΟΜΒΟΠΛΑΣΤΙΝΗΣ)
26-38
sec
47,1
36,2
37,2
D-DIMER
<0,5
mg/l
0,54
0,68
Ινωδογόνο
1,8-3,5
g/l
4,36
Ουρικό οξύ
3,5 - 7,2
mg/dL
TSH
0,27 - 4,20
μIU/ml
PSA
<4,1
ng/ml
Τροπονίνη T hs
<14
pg/ml
sTfR
<5,0
mg/L
Β12
187 - 883
pg/mL
Φυλλικό οξύ
3,1 - 20,5
ng/mL
Αγωγή
Plaquenil
1
1
1
1
1
1
Meronem
1
1
1
1
1
1
Bactrimel
1
1
1
1
1
1
Zithromax
1
1
1
1
1
1
Clexane
1
1
1
1
1
1
solu Cortef
1
1
1
1
1
1
Lasix amp
0
0
0
1
1
1
Atrovent
1
1
Pulmicort
1
1
xozal tb
1
1
1
1
1
1
1η Μέρα
2η Μέρα
3η Μέρα
4η Μέρα
5η Μέρα
6η Μέρα
Αέρια Αρτηριακού Αίματος
Μια ημέρα πριν στο ΓΝ Αγία Όλγα
Day 1 (το πρωι)
Day 1 (το απόγευμα)
ph
7,5
7,5
7,5
pCO2 mmHg
34
32
31
pO2 mmHg
55
52
93
Lac mmol/L
0,9
0,7
0,8
HCO3- mmol/L
26
26
24
SO2 %
90
90
98
FiO2 %
21
21
24

Ημέρες Νοσηλείας
8η Μέρα
9η Μέρα
10η Μέρα
11η Μέρα
12η Μέρα
13η Μέρα
30η Μέρα
SARS-CoV-2  RT-PCR
1ο Αρνητικό
2ο Αρνητικό
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΓΡΙΠΗΣ Α+Β
ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
WBC-ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ
8,34
9,8
7,14
8,99
Neut %-Ουδετερόφιλα %
55,5
60,7
53,7
46,8
Lymph %-Λεμφοκύτταρα %
28,6
23,7
31,1
32,6
Mono %-Μονοκύτταρα %
14,8
14,8
13,9
13,9
Eos % - Ηωσινόφιλα %
0,8
0,2
0,5
5,3
Baso % - Βασεόφιλα %
0,4
0,5
0,8
1,3
Neut #-Ουδετερόφιλα #
4,6
6
3,8
4,2
Lymph #-Λεμφοκύτταρα #
2,38
2,32
2,22
2,93
Mono #-Μονοπύρηνα #
1,23
1,45
0,99
1,25
Eos #- Ηωσινόφιλα #
0,07
0,02
0,03
0,48
Baso # - Βασεόφιλα #
0,03
0,05
0,05
0,12
RBC-ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ
4,09
4,34
4,12
4,4
HGb - Αιμοσφαιρίνη
12,4
13,5
12,4
13,5
HCT - Αιματοκρίτης
36,7
39
37,2
39
MCV - Μέσος όγκος ερυθρών
89,8
89,9
90,3
88,7
MCH - Μέση περιεκ.Hb/ερυθ
30,4
31
30,1
30,6
MCHC - Μέση πυκνότης Hb
33,8
34,5
33,4
34,5
RDW - Ευρος καταν.Ερυθρων
12,9
13,1
13
13,7
PLT - Αιμοπετάλια
550
560
480
294
Τ.Κ.Ε.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Γλυκόζη
71
68
112
92
Ουρία
42
43
37
43
Κρεατινίνη
0,79
0,69
0,65
0,68
eGFR (CKD-EPI)
96
101
104
102
Νάτριο (Na)
140
140
139
138
Κάλιο (K)
4,3
5,5
4,5
4,1
AST (SGOT)
35
20
ALT (SGPT)
94
38
Αλκαλική φωσφατάση (ALP)
63
75
γ-GT
61
45
Χολερυθρίνη (Ολική)
0,32
0,37
Άμεσος Χολερυθρίνη
0,18
0,17
Έμμεσος Χολερυθρίνη
0,14
0,2
LDH
227
186
177
190
CK
90
70
62
85
Ολική Πρωτεΐνη (Λευκώματα)
7,3
Αλβουμίνη
3,3
3,8
3,8
4,3
Ασβέστιο (Ca)
8,5
9,2
9,4
9,6
Φωσφόρος (P)
2,9
2,8
3
3,9
Μαγνήσιο (Mg)
2,17
2,2
2,11
1,95
Αμυλάση ορού
41
CRP
4
7,2
12,9
2,8
Φερριτίνη
738
625
614
479
ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΣ
G-6-PD(ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗ ΤΗΣ 6 ΦΩΣΦ.ΓΛΥΚΟΖΗΣ)
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΞΕΩΣ
PT ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗΣ
12,7
12,1
12
11,8
INR
1,07
1,02
1,01
0,99
APTT(ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΡ. ΘΡΟΜΒΟΠΛΑΣΤΙΝΗΣ)
32,4
32,6
33,5
28,8
D-DIMER
0,69
0,63
0,43
0,51
Ινωδογόνο
3,46
3,74
4,24
3,92
Ουρικό οξύ
6,4
TSH
1,33
PSA
1,5
Τροπονίνη T hs
6,7
sTfR
3,1
Β12
474
Φυλλικό οξύ
6
Αγωγή
Plaquenil
0
0
0
0
0
0
0
Meronem
1
1
1
1
0
0
0
Bactrimel
1
0
0
0
0
0
0
Zithromax
1
0
0
0
0
0
0
Clexane
1
1
1
1
1
1
0
solu Cortef
1
1
1
1
0
0
0
Lasix amp
1
0
0
0
0
0
0
Atrovent
0
Pulmicort
0
xozal tb
0
0
0
0
0
0
0


Επιστροφή στην αρχική σελίδα -Πίνακα -Περιεχομένων




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου